Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?






- - - - -

"Robaki" na talerzu

Napisany przez Dark_Raptor, w Newsy 20 listopada 2012 · 5 486 wyświetleń

Fabryka Owadów owady jedzenie festiwal kuchnia

Robaki na talerzu


W dniu 18.XI. mieliśmy z Kornelią okazję wziąć udział w imprezie, której współautorem był Jakub Urbański, bardziej znany na forum jako Mantid. Podróżnik, hodowca, właściciel Fabryki Owadów, ale jak się okazuje, niezgorszy kucharz. Nie byłoby być może w tym nic interesującego, gdyby nie temat przewodni jego warsztatów - "Robaki na talerzu".


Robaki na talerzu

Robaki na talerzu

Jako osoby dość mocno związane z entomologią, trochę cierpła nam skóra na słowo "robaki", jako że opisuje ono zupełnie inny takson zwierząt, choćby tasiemce i glisty... ale świadomość, że innym skóra cierpła na sam widok wijących się larw mącznika stanowczo rekompensował ten dysonans :) Nowe i tanie źródło białka. Czemu nie spróbować?

Robaki na talerzu

Robaki na talerzu


Zadaniem było wykonanie trzech dań. Risotto z dyni, kaszy i smażonych larw mączników oraz drewnojadów. Pasta z orzechów, sezamu i świerszczy polana cytryną. Placki z szarańczą i drewnojadami. W oczekiwaniu na przygotowanie można było zakąszać wzmiankowanymi owadami "na żywca", z czego autor tego bloga skrzętnie skorzystał, ku uciesze, przerażeniu a nawet obrzydzeniu zebranej gawiedzi ;) Zobaczyć grymas małej dziewczynki po wciągnięciu żywego drewnojada - bezcenne!

Robaki na talerzu


Dania wyszły wyśmienicie. Chityna chrzęściła między zębami, ale wrażenia smakowe są niezapomniane. Tak więc nie mając okazji spróbowania owadów w Azji, ostatecznie spełniliśmy to marzenie w Warszawie. Otwiera się jednocześnie nowe pole do eksperymentów w kuchni. Następne w kolejce będą karaczany w sosie chili :)

Robaki na talerzu






Świerszczyki, hm... mniam, chętnie bym spróbowała ;) Słyszałam też i marzę o tym od dziecka, żeby zjeść termity. Smakują podobno jak frytki skropione sokiem z cytryny.
bon appétit! ja bym chętnie spróbował chipsów świerszczowych :)
Następnym razem chyba przejadę się do Warszawy, bo strasznie chciałbym spróbować tych specjałów :)
He, he... kto wie. Jak tak rozszerzy działalność... Ale z Sanepidem by się wpierw nieźle nawojował. Te karaczany i larwy, będą wymagali dezynsekcji :D
Mantid planuje otwarcie restauracji?;)

Przeszukaj mój blog

użytkownicy przeglądający

0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

Ostatni odwiedzający






© 2001-2024 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.