Wszedłeś na forum "MIŁOŚNIKÓW" i "POMOCY"
Tam występują egzemplarze, (niektórzy z nich nie wszyscy) którzy stojąc przed wyborem czy wyciągnąć z pożaru ciebie czy królika, wyciągnęli by królika. Tacy ludzie maja tendencje do przelewania swoich wyobrażeń na innych w formie żądań i gróźb. Będą cię szantażować emocjonalnie i moralnie, jak to nie pomoże szukać wrażliwych w twoim otoczeniu i nakręcać ich na ciebie. Lepiej jak widzisz, że ktoś ma i kocha króliczka czy świnkę morską nie mów, że masz węża bo się na ciebie mocno pogniewa. Najlepiej, żeby węże jadły karmę z puszki jak kot.
Wszystkie zoo na świecie karmią swoje gady zgodnie z prawem właśnie gryzoniami. Wszelkiej maści "obrońcy" będą ci mówić, że coś jest nielegalne i podawać paragrafy które na pewnym stopniu ogólności wydają się pasować, jednak dotyczą innych czynności.
Kwalifikacje musisz mieć do zawodowego ubijania zwierząt, prowadzenia własnej rzeźni , sprzedaży mięsa itp.
Ubój gospodarski bydła, czy świń wymaga wizyty w rzeźni, zamówienia rzeźnika i badania mięsa pod kątem zawartości pasożytów groźnych dla człowieka.
Zdrowy rozsądek podpowiada, że krowa czy 100kg świnia może cię poranić, a nawet zabić jeśli ty próbował byś nieudolnie zrobić z niej hamburgera. Wbrew pozorom owieczki też nie są bezbronne...
Natomiast królik, czy kura?
Tu macie dokładne dane o zwierzętach gospodarskich:
Ubój gospodarczy zwierząt
Przepisy dotyczące uboju gospodarczego zwierząt zawarte są w następujących aktach prawnych:
-
Ustawa z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego ,Dz.U.2006, Nr 17, poz.127
-
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lipca 2007 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Dz. U. 2007, Nr 132 poz.919.
-
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny. Dz. U. 2010, Nr 207 poz.137.
Dopuszcza się ubój na terenie gospodarstwa, utrzymywanych w tym gospodarstwie , cieląt do szóstego miesiąca życia, świń, owiec, kóz, drobiu oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny ( samozaopatrzenie własnego gospodarstwa).
Ubojowi na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa poddaje się zwierzęta:
-
zdrowe
-
które nie pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającemu ograniczeniom, w tym nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na wystąpienie lub podejrzenie wystąpienia jednej z chorób zakaźnych zwierząt wymienionej w przepisach w sprawie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom
-
po upływie okresu karencji określonego dla użytego produktu leczniczego weterynaryjnego lub produktu leczniczego , jeżeli przed poddaniem ubojowi zwierzęta były leczone tymi produktami
Przy uboju zwierząt na terenie gospodarstwa powinny być spełnione wymagania określone w przepisach o ochronie zwierząt i w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt.
Posiadacz zwierzęcia, z wyłączeniem drobiu i zajęczaków, co najmniej na 24 godziny przed dokonaniem na terenie gospodarstwa uboju w celu produkcji mięsa przekazuje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii powiadomienie o zamiarze dokonania takiego uboju.
W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia oraz owiec lub kóz zgłoszenie takie musi być w formie pisemnej i powinno zawierać:
-
imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia,
-
gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,
-
numer identyfikacyjny zwierzęcia ( jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia)
-
miejsce i termin uboju
-
imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do uboju ( musi posiadać udokumentowane kwalifikacje),
-
telefon kontaktowy do osoby zgłaszającej fakt uboju zwierzęcia
-
oświadczenie o zagospodarowaniu na własny koszt materiału szczególnego ryzyka.
Na podkarpaciu do utylizacji odpadów pierwszej kategorii uprawnienia posiada Utires Sp. z o.o. Leżachów tel.(16)622-70-52
W przypadku uboju świń zgłoszenie nie musi być w formie pisemnej, może być telefoniczne i powinno zawierać:
-
imię i nazwisko oraz adres posiadacza zwierzęcia,
-
gatunek i liczbę zwierząt poddanych ubojowi,
-
numer identyfikacyjny zwierzęcia ( jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia)
-
miejsce i termin uboju
-
imię i nazwisko oraz adres osoby uprawnionej do uboju ( musi posiadać udokumentowane kfalifikacje),
-
telefon kontaktowy do osoby zgłaszającej fakt uboju zwierzęcia
-
postępowanie z resztkami poubojowymi nie jest uwarunkowane prawnie
-
mięso świń oraz dzików odstrzelonych, w celu produkcji mięsa, poddaje się badaniu na obecność włośni. Badania takiego mogą dokonywać lekarze wolnej praktyki, którzy posiadają odpowiednie uprawnienia nadane przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii. Badanie to wykonywane jest na koszt właściciela zwierzęcia. Powiatowy Lekarz Weterynarii podaje do publicznej wiadomości, w sposób zwyczajowo przyjęty na danym terenie, nazwiska urzędowych lekarzy weterynarii wyznaczonych do badania, ich siedziby oraz obszar działania.
Oprócz uboju zwierząt we własnym gospodarstwie rolnika istnieje możliwość wytypowania np. jednego gospodarstwa na terenie danej miejscowości gdzie zainteresowani producenci z tego terenu mogą ubijać usługowo swoje zwierzęta.
Podmiot prowadzący taką działalność musi zapewnić że:
-
zwierzęta są ubijane niezwłocznie po przybyciu do gospodarstwa,
-
ubój odbywa się w warunkach zapobiegających zanieczyszczeniu mięsa
-
prowadzić ewidencję przeprowadzonych ubojów w gospodarstwie, oraz przechowywać ją przez okres 3 lat od daty dokonania uboju danego zwierzęcia,
-
zapewnić wyznaczone miejsce lub pomieszczenie do ogłuszania, wykrwawiania i wytrzewiania zwierząt,
-
przechowywanie produktów ubocznych w tym materiałów szczególnego ryzyka musi być odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób postronnych oraz zwierząt
Jeżeli w gospodarstwie, w którym dokonywany jest ubój zwierząt pochodzących z innych gospodarstw w celu produkcji mięsa, utrzymywane są zwierzęta gospodarskie, to takie miejsce lub pomieszczenie powinno być od nich odizolowane. Miejsce takie przed rozpoczęciem swojej działalności powinno być zarejestrowane w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.
Pozostałe wymogi pozostają takie jak przy uboju na samozaopatrzenie własnego gospodarstwa.
Szczury i myszy to pospolite szkodniki tępione pułapkami i chemią. Pospolite zwierzę laboratoryjne. Nikt z prokuratorów się nim nie przejmuje, chyba ze byś się chwalił, ze urządzasz walki szczurów czy coś w ten deseń.
Tu jest link do forum prawnego gdzie byl poruszany ten temat:
https://forumprawne.org/hydepark/294369-czy-dawanie-zywych-gryzoni-wezom-narusza-prawo.html