Jest topowszechnie występująca, mała mróweczka, która preferuje środowisko suche i ciepłe. Z powodzeniem zaadoptowała się do życia w miastach i często można spotkać kolonie pod kostką brukową, lub łatwo nagrzewającymi się płytami chodnikowymi.
Kolonie wyłącznie monogamiczne (składające się z jeden królowej), zakładane w sposób klasztorny. Liczba robotnic może liczyć 50 000.
Jest to gatunek dosyć agresywny, mimo, że nie oddalają się zbytnio od gniazda, to potrafią toczyć zaciekłe boje z sąsiadującymi koloniami.
Żywią się drobnymi owadami i spadzią produkowaną przez mszyce, jednak nie "opiekują się" nimi, jak to czynią mrówki z podrodziny Formicinae.
Robotnice posiadają żądło, a jad w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej powoduje zaczerwienienie i pieczenie.
Bylina mięsożerna. Jeśli potencjalna ofiara potrąci znajdujący się na liściach pułapkowych jeden włosek dwa razy, bądź pojedynczo dwa inne w odstępie mniejszym niż ok. pół minuty, pułapka zamyka się w czasie zwykle krótszym od 1 sekundy. Roślina rozpoczyna wydzielanie enzymów trawiennych. Trawienie trwa kilka dni, w zależności od wielkości ofiary. Po zakończeniu tego procesu pułapka otwiera się i czyha na kolejnego owada (liczba zamknięć pułapki jest ograniczona do około 2-4, czasami do 1). Jeżeli pułapka nie nadaje się już do łapania zdobyczy, usycha, zaś na jej miejsce szybko wyrasta nowa.
Drapieżnictwo pozwala głównie zapewnić wystarczającą ilość azotu, w który ubogie są gleby, na których roślina występuje.