Dobry wieczór! W terrarium z gekonami cziczakami (które ostatnio bacznie obserwuję bo jeden z osobników zdechł) zaobserwowałem coś co wstępnie zidentyfikowałem jako skoczogonki (za dnia postaram się podesłać jakieś zdjęcia jeśli będę w stanie takowe zrobić bo są strasznie małe i ruchliwe) lecz postanowiłem na razie obserwować sytuację dalej, dlatego chciałbym spytać co zrobić zarówno w sytuacji gdy okażą się skoczogonkami jak i w sytuacji gdy będą to roztocza(nieproszeni goście mają około 1-2mm). Czy skoczogonki mogą w jakiś sposób zaszkodzić gekonom? Jeśli to roztocza to czy możecie polecić jakieś specyfiki lub sposoby na pozbycie się problemu?
Napisany 13 maja 2019 - 21:46
Podobne tematy: "Roztocza" x
zdrowie
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Roztocza u pająkaar1ok, 15 kwi 2025 |
|
![]() |
|||
początkujący ptaszniki
Ptaszniki
Robaki w terrarium, czy to skoczogonki czy roztocza?kefirek, 27 paź 2024 |
|
![]() |
![]() |
||
zdrowie
Skorpion- roztocza,drgawki(?)KatarzynaL, 16 sty 2021 |
|
![]() |
![]() |
||
zdrowie
Dusiciele
Młody pyton królewski, roztocza?Xyzxyz, 18 lut 2023 |
|
![]() |
|||
zdrowie
Roztocza u ptaszników.ZGekonemPrzezSwiat, 23 sty 2023 |
|
![]() |
Napisany 13 maja 2019 - 22:16
Skoczogonki nie zaszkodzą, czy roztocza zaszkodzą to zależy jakie to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 13 maja 2019 - 22:21
Skoczogonki mają podłużny kształt, szybko chodzą i skaczą (dmuchnij na...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 maja 2019 - 14:28
Zdjęć niestety nie udało mi się zrobić, są za małe...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 maja 2019 - 14:33
Napisany 14 maja 2019 - 16:00
Są rośliny, z resztą wydarzyła się nieciekawa sytuacja. Kolejny już...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 maja 2019 - 16:58
Raczej głównym powodem to nie było, dopiero przy większych ilościach...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 maja 2019 - 17:09
W zasadzie to nic się nie zmieniło od ich wpuszczenia,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 maja 2019 - 17:19
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów