Ostatnio przeglądałem strony o zbożówkach i natknąłem się na jedno zdanie, które mnie przestraszyło, a brzmiało ono tak: ,,Z roku na rok...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Co to jest chów wsobny i czy jest szkodliwy?
Napisany 16 kwietnia 2019 - 10:37
Podobne tematy: Co to jest chów wsobny i czy jest szkodliwy? x
zdrowie
Gekony, eublefary i inne Gekkota
Przylepiec (plaster bez opatrunku) szkodliwy?Gabiii, 02 lip 2022 |
|
![]() |
|||
biotop
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Grzyb w terrarium, szkodliwy?Grycan, 13 kwi 2020 |
|
![]() |
![]() |
||
Budowa, osprzęt
czy poliwęglan jest szkodliwy dla gadówJuLiaNelo, 03 maj 2019 |
|
![]() |
|||
rozmnażanie
Ptaszniki
Chów wsobny u ptaszników7WhiteZ, 16 gru 2018 |
|
![]() |
Napisany 16 kwietnia 2019 - 11:57
Edytowany przez chrząszcz, 16 kwietnia 2019 - 11:58.
Napisany 16 kwietnia 2019 - 12:20
Wiele gatunków kręgowców rozmnaża się poprzez chów wsobny, zwłaszcza, gdy brak dostępu do niespokrewnionych osobników.
Nie mam dostępu do badań, ale z doświadczenia innych hodowców...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 16 kwietnia 2019 - 22:01
Inbred nie może być zły, inbred to narzędzie hodowlane, nie jest ani złe ani dobre - można go źle stosować lub odwrotnie, dobrze go wykorzystywać....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 22 kwietnia 2019 - 17:07
O samym inbredzie warto poczytać a nie bezpodstawnie go negować.
@[member='adamkraka'], czy mógłbyś polecić jakieś dobre...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 23 kwietnia 2019 - 06:54
Dzięki @[member='docfaq'], znam ten kanał :) Clint dobry, Emily ze Snakes Discovery też fajnie opowiada o tym:
https://www.youtube.com/watch?v=Lcm13UG327U
https://www.youtube.com/watch?v=Wqo1exUn7XI
A czy macie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 23 kwietnia 2019 - 19:35
Rzeczywiście wątek przeszedł na dziedziczenie, a pierwotnie było o chowie wsobnym, co nie jest do końca tym samym, bo dochodzi czynnik spokrewnionych genów. Jednak przy...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 23 kwietnia 2019 - 20:34
Jednak przy chowie wsobnym pojawiają się problemy, niezależnie od tego, czy to agama, czy wąż.
No nie do końca, jeżeli...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
1 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów