Witam ,
jak się okazało moja mała agama ma kokcydia i owsiki . Mam lek PROCOX bo jeszcze został mi po poprzedniczce ;x Zalecono...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 08 listopada 2016 - 18:58
Witam ,
jak się okazało moja mała agama ma kokcydia i owsiki . Mam lek PROCOX bo jeszcze został mi po poprzedniczce ;x Zalecono...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
zdrowie
Agamy - brodata i karłowata
Znowu kokcydia u mojej agamy-rece opadajamati8686x, 16 mar 2018 |
|
![]() |
|||
zdrowie
Jeże
Kąpiel piaskowa a wymiana igiełasiolek, 02 paź 2021 |
|
![]() |
|||
zachowania
Początkujący hodowcy węży
Wąż zbożowy kąpielTysiula12, 12 sie 2021 |
|
![]() |
![]() |
||
zdrowie
Agamy - brodata i karłowata
Leczenie kokcydia i pierwsza kupaKarinaW, 09 maj 2021 |
|
![]() |
|||
tematy ogólne
Jeże
Jedzenie,kąpiel,zabawawijezpigmejski ![]() |
|
![]() |
![]() |
Napisany 08 listopada 2016 - 19:02
Skoro Ci zalecono to sens ma. Zapewne ma on na celu spowodowanie dezynfekcji skóry gada, na której może mieć oocysty itp.
Napisany 08 listopada 2016 - 19:06
No dobrze ale z drugiej strony ona nie piję jak się kąpie a od wewnątrz też coś działać trzeba
Napisany 08 listopada 2016 - 19:14
Bo nie ma tego pić, od działania "wewnątrz" ma leki a przynajmniej powinna mieć.
Napisany 08 listopada 2016 - 19:17
Powiem tak , pierwszą agame kazano mi doustnie dostarczać Procox w odmierzonych dawkach , teraz kazano mi agame przez 3 dni kąpać w Procox i...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez Resso134, 08 listopada 2016 - 19:20.
Napisany 08 listopada 2016 - 19:23
Ok, myślałem, że to jest coś na zasadzie virkonu. W takim razie zrób tak jak wet kazał, możliwe,że chodzi o to żeby podczas kąpieli lek...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 08 listopada 2016 - 19:36
Coś mi mówiła o kloace , że poprzez kloakę będzie " wprowadzać " lek do organizmu . Zalecił mi też robienie kąpieli w rumianku lub...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 08 listopada 2016 - 19:49
No to o wchłanianie się rozchodzi, to tak samo wchłaniają wodę itp. Rumianek właśnie będzie miał działanie delikatnie dezynfekujące. Kluczem jest papierowe podłoże i usuwanie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 08 listopada 2016 - 19:53
Dzięki wielkie za odpowiedź , będę leczył smoka i mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze :)
Napisany 08 listopada 2016 - 23:09
Na kokcydia wiele osób stosowało również Baycox 2,5%. Roztwór podawany do pyska. Sodiazot, lub olejek z ostropestu (podawany do pyszczka) w celu osłony wątroby,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez maa, 08 listopada 2016 - 23:37.
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów