Chciałabym się podzielić z Wami swoim podekscytowaniem, które wynikło z mojej dzisiejszej, jednak zupełnie niecodziennej obserwacji. Spacer po lesie, okolice Piechowic, pow.jeleniogórski, niepozorna kałuża zasilana wątłym ciekiem na samym środku ścieżki...a w niej (poza traszką zwyczajną, żabą trawną i przychówkiem w postaci kijanek) salamandra plamista! Skoro salamandra w środku dnia i w kałuży, nie trudno zgadnąć co się działo dalej. Otóż wielka samica na moich oczach wydała na świat młode. Dalej jestem w szoku! I tylko proszę nie histeryzować, naprawdę zrobiłam wszystko, by jej nie niepokoić, szybko strzeliłam fotki (słabe zresztą) i się oddaliłam. Mam w związku z tym wydarzeniem...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
2 odpowiedzi na ten temat
Napisany 03 maja 2016 - 21:17
Podobne tematy: salamandra plamista, jad u larw x
Archiwum ogłoszeń
Traszki i salamandra, giełda Kraków 02.06Psalmopeus, 30 maj 2024 |
|
|
|||
"CITES do UK? Na razie bez zmian" - Artykuł na salamandra.org.plVulpes90 |
|
|
|||
płazy
Terrarystyka
Maroko: Nowy podgatunek salamandry - Salamandra algira atlanticaVulpes90 |
|
|
|||
Terrarystyka
Niby-ochrona przez niby-rejestracje warty uwagi tekst z czasopisma Salamandrapapaj, 29 sie 2019 |
|
|
|||
Aspekty prawne terrarystyki
Salamanda Salamandra Terrestris z Niemiecsebastiabb, 21 lut 2015 |
|
|
Napisany 04 maja 2016 - 19:48
Mogły się po prostu wryć w muł - kałuże są...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 maja 2016 - 22:26
Ok, dzięki. Co do ubarwienia, wnioskowanie faktycznie logiczne, jakoś nie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
1 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów