Odkopuję temat (kolega mi go podesłał) - pragnę zauważyć, że Solling to nie jest mutacja hodowlana. Z tego co mi wiadomo od niemieckich hodowców, nazwa odmiany to nazwa miejscowości w Niemczech, gdzie lokalne, dzikie salamandry są ubarwione w szczególny sposób i ich potomstwo w hodowli jest określane tym mianem. Albinosy zatem powinny być legalne, ale "naturalnie ubarwione" osobniki Solling już nie. Nurtuje mnie jednak gdzie określona jest granica między odmianą barwną a naturalną mutacją występującą w środowisku? Wydaje mi się, że to kwestia interpretacji - czyli urzędnik ma wolną rękę, żeby narobić człowiekowi problemów w takim przypadku.
12 odpowiedzi na ten temat
Napisany 08 sierpnia 2015 - 20:25
Podobne tematy: Salamanda Salamandra Terrestris z Niemiec x
Giełda
Przewóz myszy z Niemiec do PolskiMusMus, 25 mar 2025 |
|
|
|||
Archiwum ogłoszeń
Traszki i salamandra, giełda Kraków 02.06Psalmopeus, 30 maj 2024 |
|
|
|||
"CITES do UK? Na razie bez zmian" - Artykuł na salamandra.org.plVulpes90 |
|
|
|||
płazy
Terrarystyka
Maroko: Nowy podgatunek salamandry - Salamandra algira atlanticaVulpes90 |
|
|
|||
Terrarystyka
Niby-ochrona przez niby-rejestracje warty uwagi tekst z czasopisma Salamandrapapaj, 29 sie 2019 |
|
|
Napisany 15 sierpnia 2015 - 00:13
Oczywiście można dyskutować czy formy określane jako linia hodowlana Solling...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 czerwca 2018 - 13:36
Witam, salamandy niestety padły - nie wiem dlaczego ale obstawiam...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Załączone pliki
1 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów