Skocz do zawartości

Nie lubisz reklam?  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

- - - - -      

Ophisaurus attenuatus



Załączony obraz: 3.jpg
0.
Załączony obraz: 1.jpg
1.
Załączony obraz: 2.jpg
2.

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Brak danych
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Gatunek umiarkowanie trudny w hodowli
Dostępność: Gatunek o ograniczonej dostępności
Siła jadu: Brak danych

Statystyki

Dodano przez: tokaga
Pomogli: Nook,
Dodano: lut 25 2014 10:08
Aktualizowano: lut 28 2014 18:33
Wyświetlenia: 613
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Ophisaurus attenuatus (Baird, 1880)
Nazwa angielska Slender Glass Lizard
Długość życia Ponad 15 lat.
Występowanie Stany Zjednoczone


Powiększenie mapy
Hodowla grupowa Hodujemy w parach
Aktywność Dzienna
Typ terrarium Terrarium stepowe
Wielkość terrarium dla pary 100x100x50 cm
Oświetlenie 12 godzin
UVB 8%
Dymorfizm płciowy Dymorfizm niewidoczny
Informacje wstępne Jeden z większych jaszczurek z rodziny padalcowatych (Anguidae) występujący w Stanach Zjednoczonych.
Biotop Ophisaurus attenuatus zamieszkuje różne środowiska, preferujący jednak tereny raczej suche, często spotykane na suchych łąkach, pastwiskach, preriach, rzadkich i suchych lasach.
Temperatura 25-30°C, punktowo do około 35°C, nocą chłodniej.
Wilgotność W ciągu dnia około 50%, nocą nieco wyższa.
Terrarium Suche terrarium o grubej warstwie sypkiego podłoża, ze sporą ilością kryjówek.
Żywienie Owadożerny gatunek.
Rozmnażanie Po około dwumiesięcznym okresie spoczynku zimowego w kwietniu-maju przystępują do godów.
Samice opiekują się jajami owijając się wokół nich i skurczami mięśni podnosząc nieznacznie temperaturę.
Okres inkubacji trwa do 60 dni.
Zimowanie Niezbędny jest przynajmniej dwumiesięczny spoczynek zimowy w niższej temperaturze i o ograniczonym czasie naświetlania terrarium.
Źródła informacji



0 Komentarze






© 2001-2020 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).