Skocz do zawartości

1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


- - - - -      

Hemiphractus scutatus



Załączony obraz: 1.jpg
0.

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Brak danych
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Brak danych
Dostępność: Brak danych
Siła jadu: Brak danych

Statystyki

Dodano przez: Egzofarmer
Pomogli:
Dodano: maj 07 2014 01:08
Aktualizowano: maj 07 2014 01:08
Wyświetlenia: 1671
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Hemiphractus scutatus (Spix, 1824)
Synonimy

Hemiphractus boulengeri; Hemiphractus divaricatus; Hemiphractus spixii

Występowanie Brazylia, Ekwador, Kolumbia, Peru


Powiększenie mapy
Aktywność Dzienna
Wygląd samca

Samiec osiąga do 6,8-8,1 cm długości.

Wygląd samicy

Samica osiąga do 5,0-6,2 cm długości.

Biotop

Gatunek spotykany w górnym dorzeczu amazonki, zamieszkuje tereny do 1000 m n.p.m. Zamieszkuje dolne partie lasów, gdzie żyje pośród liści i konarów. Rzadko spotykane na drzewach.

Żywienie

Różnego rodzaju insekty.

Rozmnażanie

Samce nawołują z ziemi, jest to głośne „cro-wahh”. Samica nosi na grzbiecie ok. 17 jaj, przez okres 10 tygodni, omijając w ten sposób stadium kijanek. Z jaj wykluwają się młode żabki.

Uwagi

Żaby te posiadają świetny kamuflaż, upodabniają się do zeschłych liści. W czasie zagrożenia wystawia pomarańczowy język.




0 Komentarze






© 2001-2019 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).