Witam
1. Ja osobiście preferuję podłoże z włókna kokosowego bo według mnie ładniej wygląda i lepiej trzyma wilgoć.
Wrzucasz kostkę lub jej część do czystego pojemnika(najlepiej dużego) i zalewasz ciepłą lub letnią wodą bo w zimnej będzie wolno szło strasznie no i gotowe , a torf lepiej wyparzyć najpierw w piekarniku dla bezpieczeństwa bo różnie to tam bywa.
2.W moim przypadku jest tak że świerszcze trzymam w dużym pojemniku wypełnionym na dnie otrębami owsianymi na których są ułożone wytłaczanki po jajkach w celu zapewnienia kryjówki i zwiększenia powierzchni życiowej karmówki.
No i jakiś talerzyk nie wysoki ze świeżym owocem lub warzywem.(jak będziesz chciał rozmnażać posiadając dorosłe osobniki świerszczy to włóż pojemniczek z wilgotną ziemią lub torfem aby mogły tam świerszcze składać jaja)
O karmówce jest naprawdę od groma poradników w internecie i są one jak najbardziej aktualne
Pozdrawiam i życzę sukcesów w hodowli