Jesli posiadasz korzeń z korą włuż ja do miski lub pojemnika na pare dni. Po paru dniach wyciagamy korzeń z ktorego odchodzi kora z łatwoscią.
W moim poradniku kora juz została sciagnieta:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5a2bb81e2e1f8320.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b53fce98a10c324.html
Nastepnie przygotowujemy duzy garnek oraz wlewamy 3/4 wody. Nastepnie wsypujemy 1 kg soli ( w moim przypadku 1 kg starczał )
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/324bab6ef7ab6afd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/22b60720e3ee5953.html
Podgrzewamy wode oraz wrzucamy wczesniej prezentowamy korzeń ( Dobrze jest mieszac co jakis czas poniewaz sol osadza sie na dole garnka )
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f25476325f2c23f.html
Najlepiej korzeń przytrzymac pensetą !
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c5fce6d25ba27b22.html
Jesli woda zacznie wrzeć wyciągamy korzeń :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6743f45cc0c13ac8.html
A następnie płuczemy zimną wodą z każdej strony :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f6e9446127ee8ef.html
Po spłukaniu całej soli mozemy wytrzeć korzonek !
Czas na prażenie korzenia. Rozgrzewamy piekarnik od 50° do 75 ° oraz wkładamy nasz badylek na blache !
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31af4bac21d9ccfb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb41453527c65f7c.html
Korzeń prażymy od 30 do 35 minut
Widok po 15 minutach :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc15fad9beb91d84.html
A oto efekt końcowy :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ea93b4aacc1a4324.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5464e75ddd352aa6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5464e75ddd352aa6.html
Mam nadzieje ze chociaz troche pomogłem w przygotowaniu elementu do wystroju naszego terrarium!
Pozdrawiam wszystkich uzytkowników.
