Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


agak

Użytkownik od 28 paź 2005
W tej chwili Niedostępny
Ostatnio aktywny sie 09 2011 12:12

#946183 Korzeń- gotowanie a wyprażanie..

Napisany przez agak na 18 października 2007 - 12:39

Ten przepis z solanką podawany jest głównie z myślą o akwariach. Tak spreparowany korzeń łatwo tonie i nie wypływa na powierzchnię wody. Do terrarium zupełnie wystarczy wyprażenie w piekarniku, albo w mikrofali. Trzeba jednak bardzo uważać żeby się nie zapalił. Temperarura 150-200 st. Ja część korzeni i kory pociągnęłam pokostem lnianym. Niestety bardzo długo schnie, lekko błyszczy a zapach pokostu trudno wytrzymać, więc lepiej robić to poza mieszkaniem. Jeden z korzeni polałam 3 razy solanką (wrzątkiem) i też nie widzę żeby coś złego się działo. Jeśli mama nie będzie miała nic przeciwko temu to możesz też korzeń namoczyć w solance i zostawić na noc (przyciśnij czymś żeby nie wypłynął). Jeśli będą jakieś robale to wszystkie szlag trafi.


#839938 inkubacja

Napisany przez agak na 19 lutego 2008 - 19:53

Poprzedni sezon
Jako inkubatora używałam styropianowego pudła z pokrywą. Grzałka 50 W z termostatem. Temperatura 28,5-29 st. Wilgotność ponad 90%
Wermikulit zmieniłam na torf kokosowy, bo na wermikulicie jaja zaczęły za bardzo przysychać. Torf wyprażony w mikrofalówce, żeby pozbyć się ewentualnych zarodników grzybów, nasion i innych świństw. Na torfie w płytkich dołkach położone jaja i przykryte cienką warstwą torfu (ochrona na wypadek, gdyby gdzieś kapała woda). Oczywiście pojemniki z jajami przykryte kawałkiem pleksi ułozonej pod skosem jako okapnik. Wszystko przykryte pokrywą od pudła. Dwa razy w tygodniu zdejmowałam pokrywę i kontrolowałam stan jaj. Przy okazji wietrzyłam inkubator i delikatnie spryskiwałam torf wodą o temperaturze 29 st jeśli była taka potrzeba (spryskiwacz musi robić mgiełkę a nie chlapać).
Prawie setka jaj i 100% klucia. Maluszki wielkie jak konie - większość 11-11,5 cm.







© 2001-2024 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.