Dwa dni temu zauważyłem, że królowa mrówek Messor Barbarus (jest jedna w kolonii), którą mam od 9 marca tego roku zaczęła się dziwnie zachowywać. Na początku wyszła na arenę (kolonia liczy około 35 robotnic) i zaczęła chodzić. Po około 2 min wróciła do gniazda (akrylowe). Potem mało co się ruszała, a obecnie nie robi tego praktycznie w ogóle. Rusza tylko czasem czułkami i odnóżami, ale nie przechodzi z miejsca na miejsce. Gniazdo posiada przesuwki i teraz udostępnione mają około 10x5 cm. Postanowiłem podłączyć im dodatkową próbówkę, przeprowadziły się do niej, ale robotnice wręcz zaciągnęły królową, która po dotknięciu wilgotnego wacika...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Problem z królową Messor Barbarus! Proszę o pomoc!
Napisany 14 kwietnia 2021 - 09:34
Podobne tematy: Problem z królową Messor Barbarus! Proszę o pomoc! x
identyfikacja
Owady
Znalezione u Agamy Brodatej, proszę o identyfikacje o ile da się z takiego zdjęciaDrkLilium, 11 wrz 2025 |
|
![]() |
|||
Hyde Park
Proszę was o pomoc w leczeniu nerekVeirone, 07 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Wyceny, gdzie kupić
Proszę o wycenęMatius1991, 21 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Wyceny, gdzie kupić
PROSZE O WYCENE- Boa CesarskiHiroya90, 19 sie 2025 |
|
![]() |
|||
rozmnażanie
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Poważny problem z nimfami caribena Versicolorteraphosa21, 04 lip 2025 |
|
![]() |
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:11
Próbowałem, ale nie były chętne (miód)
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:22
królowe generalnie są mało ruchliwe. wyszła na arene bo była...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:25
mnie niepokoi to, że robotnice muszą...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:33
w jakim sęsie przenosić?
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:35
Teraz zaczęła bardzo wolno chodzić, ale...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:37
no cóż, nie spotkałem się z takim zachowaniem. obserwuj ją...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:38
Teraz zauważyłem, że powoli chodzi, ale...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 kwietnia 2021 - 10:40
nie ma czułków powiadasz... szczerze to naprawde dziwne. ale tak...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów