Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

zdrowie

- - - - -  
Roztocze na dorosłym samcu. Jak skutecznie się pozbyć?

• Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
4 odpowiedzi na ten temat

#1 dziurkowiak

dziurkowiak
  • Terrarysta
  • Z nami od: 2931 dni
  • Polska / Mazowieckie / Warszawa

Napisany 21 maja 2020 - 13:11

Cześć forumowiecze

Kupiłem dorosłego samca M. balfouri i dopiero po 2 dopuszczeniach zobaczyłem, że ma roztocze, głównie na chelicerach w okolicy aparatu gębowego ale też trochę na kądziołkach przędnych i w innych odsłoniętych miejscach. Samczor kolejnej wylinki nie przejdzie, a chciałbym pozbyć się tych pasożytów przed ewentualnym ponownym dopuszczeniem. Zapoznałem się z kilkoma tematami na forum i wywnioskowałem że mechaniczne usunięcie będzie raczej trudne, gdyż roztocze znajduje się w miejscach słabo dostępnych. Przełożyłem więc pająka do pojemnika z wilgotnym papierem i na podziurawionej zakrętce umieściłem kawałki mięsa.

Czy ten sposób jest rzeczywiście skuteczny, czy można tego samca oczyścić całkowicie(z tych...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Załączone pliki

Podobne tematy: Roztocze na dorosłym samcu. Jak skutecznie się pozbyć?     x

#2 Tarantink

Tarantink
  • Terrarysta
  • Z nami od: 2367 dni
  • Polska / Łódzkie / Łódź

Napisany 21 maja 2020 - 15:19

Hey :) miałem ostatnio ten sam problem z E cyanognathus....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#3 dziurkowiak

dziurkowiak
  • Terrarysta

Napisany 09 czerwca 2020 - 23:29

[Aktualizacja]

Minęło 3 tygodnie odkąd samiec jest na kwarantannie w...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#4 BuffyRiddle

BuffyRiddle
  • Terrarysta
  • Z nami od: 1983 dni
  • Polska / Świętokrzyskie / Kielce

Napisany 10 czerwca 2020 - 12:17

Informuj na bieżąco o zmianach. Być może opatentujesz nową metodę...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#5 dziurkowiak

dziurkowiak
  • Terrarysta

Napisany 29 czerwca 2020 - 23:30

Może i jest lekka poprawa co do ilości roztoczy, ale...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Załączone pliki

0 terrarystów przegląda to forum

0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.