Skocz do zawartości

1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


- - - - -      

Monocentropus balfouri



Załączony obraz: 6.jpg
0. Monocentropus balfouri
Załączony obraz: 5.jpg
1. Monocentropus balfouri
Załączony obraz: 7.jpg
2. Monocentropus balfouri

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Nie
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Gatunek umiarkowanie trudny w hodowli
Dostępność: Gatunek łatwo dostępny
Siła jadu: Brak danych

Statystyki

Dodano przez: Blackcoffee
Pomogli: Nook, Mały, Blackcoffee, AbaddonBCN, TherapoTerra,
Dodano: gru 13 2013 17:59
Aktualizowano: maj 10 2015 22:22
Wyświetlenia: 5949
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Monocentropus balfouri (Pocock, 1897)
Nazwa angielska Socotra Baboon
Gatunek inwazyjny w Polsce Nie
Długość życia Samice około 10-15 lat, Samce do około 1,5 roku po osięgnięciu dojrzałości płciowej
Występowanie Jemen


Powiększenie mapy
Hodowla grupowa Hodujemy pojedynczo, Hodujemy w stadzie
Aktywność Nocna
Typ terrarium Terrarium umiarkowane
Wielkość terrarium dla dorosłego osobnika 30x30x30 cm
Oświetlenie Oświetlenie niewymagane
Dymorfizm płciowy Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy
Włoski parzące Brak włosków parzących
Środowisko życia Gatunek naziemny
Informacje wstępne

Monocentropus balfouri to ciekawie ubarwiony ptasznik. Młode co prawda są ubarwione jednolicie i jest to kolor szaro-brązowy, dorosłe osobniki posiadają jednak dużo ciekawsze kolory - głowotułów po wylince nabiera niebieskiego koloru, a z czasem szarzeje. Odwłok jest koloru ciemnego.

Wygląd samca

Wielkość samca Monocentropus balfouri to około 4 cm długości ciała. Dojrzały samiec ma na nogogłaszczkach narządy kopulacyjne (tzw. bulbusy), nie ma natomiast haczyków na przedniej parze kończyn krocznych. Występuje różnica w ubarwieniu samic i samców - samce przed wylinką posiadają fioletowy odcień karapaksu.

Wygląd samicy

Samica Monocentropus balfouri osiąga ponad 6 cm ciała (nawet do 18 z odnóżami). Samice przed wylinką posiadają niebieski odcień karapaksu.

Cechy szczególne

Dojrzałe samce i samice mają narządy strydulacyjne.

Biotop

Jest to gatunek endemiczny, w naturze występuje w archipelagu Sokotra składającego się z czterech wysp i wysepek należących do Jemenu. Najczęściej znajdowano osobniki tego gatunku na wysokości 850-950 m n.p.m., gdzie temperatura waha się od 10°C w nocy do 36°C w dzień. W miejscach nasłonecznionych panuje upał dochodzący do 60°C. Sokotra ma dwie pory monsunowe – wieją w nich silne wiatry, o sile 4-5° w skali Beauforta, temperatura znacznie się obniża, a góry są ciągle spowite we mgle. Największa wysokość, na której znaleziono Monocentropus balfouri, to 1227 m n.p.m.

Temperatura

W dzień 25-28°C ze spadkiem nocnym do 20°C

Wilgotność

50-70%

Terrarium

Pająk Monocentropus balfouri buduje kryjówki pomiędzy korzeniami drzew i kamieniami. Zamieszkuje rzadko porośnięte tereny wyspy. Jako podłoża można użyć torfu lub substratu kokosowego zmieszanego z piaskiem. Ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości podłoża (ok 15-20 cm) gdyż jest to pająk podziemny kopiący korytarze.

Żywienie

Młodym podajemy larwy much i mącznika młynarka. Starsze i dorosłe osobniki chętnie jedzą świerszcze, karaczany i szarańczę.

Rozmnażanie

Kopulacja jest bezproblemowa. Prawie nie zdarza się atak na partnera. Kokon wytwarzany jest zwykle po 2 miesiącach. Ma kształt przeważnie owalny i nie jest duży. Bywa w nim około 50 szt. 2,5 mm jaj. Po 1,5 miesiąca w kokonie powinny znajdować się N1. Po dalszych 2 tygodniach zaczynają się one przekształcać w N2 (mierzą one niecałe 0,5 cm wielkości).
U Monocentropus balfouri występują 3 stadia nimf. N3 są nieco odmienne od pozostałych stadiów nimf, a mianowicie mają już na ciele włoski. Może to zmylić hodowcę, który sądzi, że ma w inkubatorze już pajączki. Nimfy III linieją do stadium pająka po około 3 tygodniach.

Uwagi

Zaniepokojony przyjmuje postawę obronną – unosi bardzo wysoko przednią parę kończyn krocznych i uderza nią w napastnika. Jeżeli intruz się nie wycofa – następuje atak. Ukąszenia zdarzają się najczęściej przy próbie odbierania kokonu samicy.

Odnośnik do opisu http://www.terrarium.com.pl/zobacz/monocentropus-balfouri-555.html
Źródła informacji



0 Komentarze





© 2001-2018 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).