Witam. Posiadam dwa żółwie żółtolice, oba mają 8 lat. Planuje przenieść je do nowego akwarium 150x50x60cm. Mam problem z oświetleniem wyspy. Znajduje się ona na wysokości 35cm, nie mam pokrywy do akwarium choć czytałem, że nie jest ona polecana przy żółwiach wodno-lądowych.
Chciałbym się dowiedzieć jakiej mocy żarówki (grzewczą oraz uvb 5.0/10.0?) kupić oraz jak je zamontować. Myślałem nad lampkami na klips, ale zastanawiam się czy wysokość +/- 25cm jest dla nich bezpieczna.
Napisany 24 listopada 2019 - 17:40
Podobne tematy: Pytania nt. oświetlenia żółw żółtolicy x
terrarium - oświetlenie
Budowa, osprzęt
Montaż oświetleniaHobbit_66, 22 cze 2025 |
|
|
|||
wybór zwierzęcia
Zwierzęta
Nowy mieszkaniec pod małą kostkę bez oświetleniaBasilisk |
|
|
|||
żywienie
Jaszczurki
Cześć . Pytania o felsumaYesik, 20 lut 2025 |
|
|
|||
wybór zwierzęcia
Jaszczurki
Co na początek - pytania początkującego hodowcy ?Juanhijuan |
|
|
|
||
terrarium - ogrzewanie
Terraria dla węży i sprawy techniczne
Godziny grzania oraz oświetleniaLoger1234 |
|
|
|
Napisany 24 listopada 2019 - 18:00
Zrób wyspę w formie nadbudówki, zalej akwarium do pełna bo...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 18:48
Czy przypadkiem światło UVB nie jest niezbędne do przyswajania witaminy...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 19:19
Dla dwóch żółwi nie jest wystarczające.
Promieniowanie UVB jest...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 19:30
Ja mam 2 Trachemysy - każdy w osobnym zbiorniku o...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 19:45
@Jaguś 5.0 nie nadaje się totalnie do niczego. Świetlówki kompaktowe...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 20:00
@doru wiem. Emisja promieniowania jest podana na opakowaniu żarówki UVB....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 20:01
@Jaguś to co podaje producent to jedno, a realne pomiary...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 20:08
Placebo ? Ale jak to ? U legwana mam rurę...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 listopada 2019 - 20:13
Rura z odbłyśnikiem jest ok, Zarówno kamyk jak i żółwie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów