Urządzam tropik. terrarium 60szer.x50dł.x80wys. pod anolisa zielonego i im więcej czytam, mam co raz więcej dylematów jak poprawnie dobrać oświetlenie, ogrzewanie i zraszanie, żeby spiąć...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 13 stycznia 2019 - 20:14
Podobne tematy: automatyka do terrarium dla anolisa - dylematy techniczne x
terrarium - pozostałe tematy
Budowa, osprzęt
Budowa terrarium dla HeterodonaGaben, 31 sie 2025 |
|
![]() |
|||
terrarium
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Terrarium 40x60x40 dzielone na pół?VIVIptasznik, 29 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Sprzedam węże
Regius samiec + terrariumbibosz1, 29 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Sprzedam terraria, akcesoria, rośliny
Terrariumbobis33, 29 sie 2025 |
|
![]() |
|||
terrarium
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Terrarium 60x30x40 a Gienia 4 cm dclukaszt129, 27 sie 2025 |
|
![]() |
Napisany 22 stycznia 2019 - 18:50
Cześć.
W dobraniu sprzętu Ci niestety nie pomogę, bo aż tak się na tym nie znam, ale mogę Ci podesłać mój sterownik do automatyzacji. Jeżeli...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 stycznia 2019 - 11:05
gelmi, dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Już sobie poradziłem odcinając szklany dach i zastąpiłem go siatką. W tym momencie oświetlenie i ogrzewanie wyrzucam poza zbiornik. ...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 24 stycznia 2019 - 13:08
Napisany 03 lutego 2019 - 17:47
No właśnie, miałem napisać, że wszelkie lampy wewnątrz terrarium z anolisami to fatalny pomysł.
Anolisy są wszędobylskie i wszędzie wejdą, najlepiej mieć lampy poza terrarium.
...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 lutego 2019 - 09:45
I tak właśnie mam to mniej więcej zaplanowane. Oświetlenie i ogrzewanie idzie ponad siatkę. Zrezygnowałem z MH. w ogóle. Zastosowałem oprawę zespoloną na 4 różne...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 lutego 2019 - 10:15
Z bardzo wilgotnymi terrariami nie mam doświadczenia.
Moje wszystkie terraria tropikalne mają siatkę w suficie i nic nie paruje, bez żadnych wiatraczków.
Dodam na marginesie,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 lutego 2019 - 10:51
Dzięki, za cenną uwagę. A wiatraczek wymyśliłem podczytując innych o problemach z pleśnieniem np. podłoża, korzeni etc. Stąd też na wszelki wypadek chcę wymusić ruch...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 lutego 2019 - 13:17
Wiatraczek nie jest potrzebny do rozprowadzania ciepła w terrarium jeśli masz przyzwoite warunki w pomieszczeniu.
Bo wskazane są różnice temperatur w zbiorniku jeśli planujesz tam...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 lutego 2019 - 15:25
O widzisz i tu jest pewien problem z akceptacją ekipy sprzątającej przez panią domu. Nie wiem, może za duża (liczebnie) konkurencja ? :E
Ale pracuję...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
1 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów