Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

terrarium - oświetlenie

- - - - -  
Lampa metalohalogenkowa

• Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1 M2HB

M2HB
  • Terrarysta
  • Z nami od: 6839 dni
  • Polska / Dolnośląskie / Głogów

Napisany 25 grudnia 2018 - 19:26

Moi Drodzy, potrzebuję pomocy.  :) 

Obecnie ogrzewam terrarium moich eublefarów za pomocą halogenowego "grzybka". Testowałem też halogeny z trzonkiem GU10, jak i tradycyjne "grzybki", lecz irytuje mnie w nich jedna rzecz... niski współczynnik Ra. 
Ostatnio przeglądając forum pod kątem ogrzewania w terrariach, rzuciło mi się w oczy coś o lampach metalohalogenkowych i to jest chyba to czego potrzebuję. 

https://www.nowazarowka.pl/philips-mastercolour-cdm-rm-elite-mini-35w-930-gx10-40d-ciepla-biel-najlepsze-renderowanie-kolorow 

Wysoki współczynnik oddawania barw, do tego wysoka żywotność w zupełności rekompensują cenę. Jedyny dodatkowy koszt to zakup statecznika, ale patrząc na zalety samego źródła ciepła/światła chyba warto przerzucić się na ten system. 

Posiadacie, używacie? Chętnie przeczytam opinie od użytkowników, którzy...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Podobne tematy: Lampa metalohalogenkowa     x

#2 Vulpes90

Vulpes90

Koordynator działów, Pomocny w dziale Agama brodata, Budowa, osprzęt, Terraria dla jaszczurek i sprawy techniczne

• Koordynator
  • Z nami od: 5393 dni
  • Polska / Opolskie / Kluczbork

Napisany 25 grudnia 2018 - 20:52

niski współczynnik Ra.

Niski współczynnik...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#3 M2HB

M2HB
  • Terrarysta

Napisany 25 grudnia 2018 - 21:44

Właśnie o ludzkie oko chodzi - moje.  :P 

Taśma LED...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#4 Vulpes90

Vulpes90

Koordynator działów, Pomocny w dziale Agama brodata, Budowa, osprzęt, Terraria dla jaszczurek i sprawy techniczne

• Koordynator

Napisany 25 grudnia 2018 - 22:21

MH bardzo dobrze odwzorowują światło słoneczne. Ogólnie fajna lampa trochę...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#5 M2HB

M2HB
  • Terrarysta

Napisany 25 grudnia 2018 - 22:51

Dopiero teraz zwróciłem uwagę na trzonek - GX10. Teoretycznie to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#6 Vulpes90

Vulpes90

• Koordynator

Napisany 25 grudnia 2018 - 23:52

W zasadzie większa (w zasadzie szersza, o większej średnicy) lampa...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#7 M2HB

M2HB
  • Terrarysta

Napisany 26 grudnia 2018 - 10:56

Wiedziałem, że na forum uzyskam odpowiednią pomoc.  :D 

Wielkość to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#8 Vulpes90

Vulpes90

• Koordynator

Napisany 26 grudnia 2018 - 19:45

Jeśli chodzi o ściemnianie to w zasadzie można zaopatrzyć się...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#9 M2HB

M2HB
  • Terrarysta

Napisany 26 grudnia 2018 - 20:57

Obecnie żarówka grzewcza jest skierowana na jedną z półek w...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

1 terrarystów przegląda to forum

0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów

© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.