Witam!
Potrzebuję waszej pomocy :)
Dopiero zaczynam przygodę z terrarystyką i jestem na etapie robienia pierwszego terrarium dla młodego Rega. Zanim zabrałem się...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 01 maja 2016 - 02:25
Witam!
Potrzebuję waszej pomocy :)
Dopiero zaczynam przygodę z terrarystyką i jestem na etapie robienia pierwszego terrarium dla młodego Rega. Zanim zabrałem się...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
rozmnażanie
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Poważny problem z nimfami caribena Versicolorteraphosa21, 04 lip 2025 |
|
![]() |
|||
zachowania
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Caribena versicolor problembatus, 04 lip 2025 |
|
![]() |
|||
Terrarystyka
Problem z muszkami owocówkamiLe_v7o7, 16 cze 2025 |
|
![]() |
|||
tematy ogólne
Gekon Eublefar (Eublefar ) lamparci
problem z wychodzeniem i wciąż z jedzeniemIgorBalcerski, 11 kwi 2025 |
|
![]() |
|||
linienie
Skorpiony
Problem z linieniem skorpionaMatthew5355, 17 maj 2025 |
|
![]() |
![]() |
Napisany 01 maja 2016 - 09:59
Patrząc na to z technicznego punktu widzenia -> pomiędzy dwie szyby (będące bądź co bądź izolatorem) włożyłeś kabel, który generowane ciepło oddawał na boki. Styrodoru...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez Walkingbeer, 01 maja 2016 - 10:02.
Napisany 01 maja 2016 - 10:57
Wiem, że przekombinowałem :P Obawiam się jedynie, że podgrzewając tą prawą stronę na samym kablu z lewej będzie za zimno... :( Jeżeli na dno położę...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 01 maja 2016 - 11:24
Minusem wnęki jest to, że jeżeli temperatury za bardzo będą Ci się wahać to nie masz jak rozłożyć kabla na większej powierzchni dna nie ruszając...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez Walkingbeer, 01 maja 2016 - 11:24.
Napisany 01 maja 2016 - 11:31
Oświetlenie możesz sobie darować, albo zamontować ledy :). Termoregulator musisz mieć, bez tego kabel grzeje na maxa cały czas, i potrafi nieźle nagrzać. Rt-2 to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 01 maja 2016 - 11:59
Całkowicie zdaję sobie sprawę z konieczności zbezpieczeń:) i termoregulatora. Jeżeli promiennik to zabezpieszczę go ceramiczną doniczką bądź stalowym "koszyczkiem" a kabel albo szyba albo kafeli....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 01 maja 2016 - 14:23
Mata zagrzejnikowa powinna wystarczająco zaizolować od spodu, jeżeli chcesz to możesz dać podwójną warstwę :p Nie nakrywałbym jednak samego kabla szkłem tylko płytkami, inaczej oddają...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 02 maja 2016 - 00:37
A mogę podłożyć tak samo jak wcześniej cieńszy kawałek styroduru tylko tym razem dobrze wyłożyć matą?
Napisany 02 maja 2016 - 09:11
Folia zagrzejnikowa powinna odizolować kabel od topliwych styropianów, tylko musisz uważać na temperatury. Wydaje mi się że te dwa kable to za dużo dobrego. Dodatkowo...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 03 maja 2016 - 19:48
Dzisiaj robiłem kolejne "testy". 50W kabel położyłem we wnęce starannie wyłożonej matą zagrzejnikową. W grażu w którym było 16C podniosłem temp do 24C Po stronie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów