Witam!
Otóż stała się rzecz, przynajmniej dla mnie, straszna i pierwszy raz ode kilku lat, otóż- moja Felsuma uciekła z terra (miejsce ucieczki już zabezpieczone) i odnalazła się po około dobie... bez ogona :/... Ogon również został odnaleziony. Aktualnie Felsuma trzymana jest w większym plastikowym pudełku na ręcznikach papierowych. Moje pytanie brzmi- co robić w takiej sytuacji? Wiem, że przez to utraciła dużo zasobów tłuszczu, podejrzewam, że przydały by się sterylne warunki (na podłoże w terrarium dać ręczniki papierowe?), ale co z samym miejscem odrzucenia? Potrzebna jest wizyta weterynaryjna? Zdesynfekować czymś? Generalnie miejsce, w którym ogon został odrzucony nie krwawi...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 17:15
Podobne tematy: Felsuma grandis odrzucony ogon x
Zamienię
Zamienię Siliquofera grandis L1-L7Markosz, 07 kwi 2026 |
|
|
|||
identyfikacja
Gekony, eublefary i inne Gekkota
Felsuma - Grandis czy niekonieczniesebastian11259, 17 lis 2024 |
|
|
|||
terrarium - ogrzewanie
Terraria dla jaszczurek i sprawy techniczne
Terrarium dla Felsum grandis - rozmiar i ogrzewanie / oświetleniemmax88, 05 lut 2026 |
|
|
|
||
Sprzedam ptaszniki, skorpiony i inne pajęczaki
L. sazimai, L. parahybana, C. nigrimanus. N. grandisTerra_Zone12, 04 sty 2026 |
|
|
|||
Sprzedam jaszczurki
2.2 Phelusuma Grandis/1.1 Phelusuma Laticaudazoolog2001, 28 lis 2025 |
|
|
Napisany 25 sierpnia 2014 - 17:31
Utrzymywać ranę w czystości. Sama szybko się zagoi i ogon...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 18:48
Dzięki za informację :)! Czyli jak rana się zagoi to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 18:54
Jak ogon zacznie odrastać i już trochę tam odrośnie wtedy...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 19:18
Spoko, nastawiłem się, że trochę poczekam. Zdrowie gada najważniejsze :)....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 20:12
A czemu nie powinien jeść? Gekony czasem swoim pobratymcom ogony...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 20:22
Przeciwwskazań nie znam. Nad świeżym ogonem można się jeszcze zastanawiać....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 25 sierpnia 2014 - 20:39
Cuchnącego nie powinno się podawać, ale w miarę świeży to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

Ten temat jest zablokowany