Witam, niedawno kupiłem karaczany tureckie do karmienie moich modliszek. Jakieś 2 dni temu zauważyłem dziwne zachowania u moich pupili. Spadają z siateczki u wylotu akwarium,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Problemy z R.valida
Napisany 19 października 2013 - 15:25
Podobne tematy: Problemy z R.valida x
zdrowie
Początkujący hodowcy jaszczurek
Problemy z odchodami gekonaBiszkopt1234, 13 lip 2025 |
|
![]() |
|||
zdrowie
Początkujący hodowcy ptaszników, skorpionów i innych pajęczaków
Problemy po wylinceMWIR02 ![]() |
|
![]() |
|||
terrarium
Początkujący terraryści i początkujący pozostałe grupy zwierząt
Mata grzewcza i problemy ze szklanym terraHuncwot, 18 lut 2025 |
|
![]() |
|||
tematy ogólne
Początkujący hodowcy jaszczurek
Problemy z nowo zakupioną AgamąAndySRB, 30 sty 2025 |
|
![]() |
![]() |
||
zdrowie
Gekony, eublefary i inne Gekkota
Problemy z jedzeniem i wylinką u Felsumy GrandisGrzybek33, 23 gru 2024 |
|
![]() |
Napisany 19 października 2013 - 19:44
Karmówkę masz z zaufanego źródła?
Nie zapleśniało Ci coś u karaczanów, modliszek?
Pierwsze co, zmieniłabym karmówkę.
Jak u Ciebie wygląda z wentylacją? Nie jest...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 października 2013 - 20:44
Karmówka kupiona na allegro specjalnie dla modliszek. Karaczany mają czyściutko tak samo modliszki. Wentylacja jest moim zdaniem idealna. Modliszki znajdują się w akwarium z góra...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 października 2013 - 20:46
Nie chodzi, czy dla modliszek, czy nie. Sprawdź opinie o sprzedawcy, czy ktoś przypadkiem nie miał podobnego problemu. Karaczany mogły być karmione jakimś syfem.
Dawaj...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 października 2013 - 20:56
Same pozytywy w komentarzach. Jest jakaś inna możliwość spowodowania tych objawów?
Teraz jeszcze zauważyłem że odchody zmieniły barwę z czarnych na białe. Raczej jest...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez Tatery, 19 października 2013 - 21:00.
Napisany 19 października 2013 - 22:34
Obejrzyj karaczany zewnątrz, czy nie mają na sobie jakichś pasożytów, możliwe jest też, że maja pasożyty wewnątrz.
Napisany 20 października 2013 - 10:02
Żadnych roztoczy czy pasożytów nie zauważyłem, jak już to muszą to być pasożyty wewnętrzne.
Napisany 22 października 2013 - 21:22
Modliszek nie trzyma się w akwariach, ale to już swoją drogą...
Czy karmiłeś karaczany jakimiś pryskanymi owocami, albo czymś podobnym? Karaczany niestety przechowują w...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 23 października 2013 - 06:12
Nie karaczany kupiłem jakieś 3-4 dni przed napisaniem posta. Objawy wystąpiły po 2 karmieniu. Karaczany jedzą marchewkę i taki mix otrębów i innych płatków. Więc...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 23 października 2013 - 10:32
Za nim zaczniecie zwalać winę na sprzedawcę karmówki przeanalizujcie inne aspekty tych objawów. Wentylacja tylko z góry jest tak naprawdę żadną wentylacją. Jeśli w tym...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
1 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów