Jump to content

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

- - - - -  
Problem mniszek lekarski i mlecz polny

• This topic is locked This topic is locked
21 replies to this topic

#1 Krzysztof_Olkusz

Krzysztof_Olkusz
  • Terrarysta
  • Z nami od: 4595 dni
  • Poland / Małopolskie / Olkusz

Posted 28 April 2013 - 13:07

witam mam problem bo obie rosliny wydaja mi sie podobne z tego co widze na necie a nie chce zeby moja gadzina dostala trucizne moze......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

Similar Topics: Problem mniszek lekarski i mlecz polny     x

#2 Filip_Stadnik

Filip_Stadnik

Moderator na agama brodata i karłowata oraz legwan zielony.

• Moderator
  • Z nami od: 5461 dni
  • Poland / Małopolskie / Kraków

Posted 28 April 2013 - 13:20

Problem mogą sprawiać młode rośliny. Z dorosłymi nie ma problemu. [url=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Taraxacum_officinale_-_K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-135.jpg]Mniszek lekarski[/url] ma zdecydowanie zredukowaną łodygę. Wydaje się, że liście wyrastają z podziemi, jakby prosto......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

#3 Krzysztof_Olkusz

Krzysztof_Olkusz
  • Terrarysta

Posted 29 April 2013 - 11:08

a mniszek ma w lodydze takie biale mleczko ? i z tego co widze na zdjeciach to mlech polny na jednej lodydze moze miec pare......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

#4 czkot

czkot

Terrarysta

• Terrarysta
  • Z nami od: 4813 dni
  • Poland / Pomorskie / Gdańsk

Posted 29 April 2013 - 13:10

Mniszek ma mleczko w łodydze. Łatwiej Ci będzie odróżnić je po pokroju [Google grafika] mniszek ma pokrój kępy- liście rozwinięte na kształt rozety tuż przy......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

#5 Filip_Stadnik

Filip_Stadnik

• Moderator

Posted 30 April 2013 - 10:56

Mniszek ma sok mlekowy. Jednak jak pisałem najprościej rozpoznać po łodydze. Jeśli coś wygląda jak mniszek, ale ma łodygę wystającą ponad poziom gleby, to nie......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

#6 Krzysztof_Olkusz

Krzysztof_Olkusz
  • Terrarysta

Posted 02 May 2013 - 09:23

u mnie kolo bloku rosnie tego w trzy d... pozniej z tego sie robia tzw dmuchawce czy to jest mniszek ??

#7 Filip_Stadnik

Filip_Stadnik

• Moderator

Posted 02 May 2013 - 09:53

Z obu roślin robią się "dmuchawce" i obie rośliny są pospolite (choć mniszek chyba bardziej). Jak pisałem, jeśli liście odchodzą od wyraźnej łodygi to jest......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

#8 czkot

czkot

Terrarysta

• Terrarysta
  • Z nami od: 4813 dni
  • Poland / Pomorskie / Gdańsk

Posted 02 May 2013 - 20:46

Wg mnie nie są trudne do rozróżnienia :) jeśli wstawisz zdjęcie można zidentyfikować na 100%. Roślin spod bloku bym na Twoim miejscu nie zbierała (zanieczyszczenia,......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

#9 Krzysztof_Olkusz

Krzysztof_Olkusz
  • Terrarysta

Posted 04 May 2013 - 09:26

a jeszcze takie pytanko podajemy mniszka bez lodygi czy mozna podawac cala roslinke

#10 Filip_Stadnik

Filip_Stadnik

• Moderator

Posted 04 May 2013 - 09:41

Najlepiej by było gdybyś zrobił zdjęcie tego co zerwałeś bo nie wiem jak chcesz podać mniszka z łodygą. Mniszek ma bardzo zredukowaną łodygę, która się......................for more text you need to be logged in. Please login to read the post, or register

1 user(s) are browsing this forum

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.