Witam wszystkich,
poniżej przedstawiam zdjęcia Żółwia Greckiego, samica. Wiem że zdjecia nie mówią zbyt wiele ale może wprawione oko doświadczonych hodowców pomoże ocenić stan "skrupki".
Zacznę od tego że żółw był przekarmiany warzywami (marchew, ogórki, cukinia). Wydaje mi się że to spowodowało za duże przyrosty. Ostatnio wyczułem że plastron zaczyna robić się miekki. Najbardziej odczuwalne jest to po przyciśnieciu w okolicach tarczek odbytniczych na plastronie.
Założyłem świetłowkę Repti GLo 10.0 i zacząłem podawać do pokarmu Osteowap z D3. Po przeczytaniu kilku postów zakupiłem także sepię. Obecnie odstawiłem żołwiowi wszelkie "warzywka" i karmię go liścmi roszponki, rukolą + kiełki. Przez ostatnie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
2 odpowiedzi na ten temat
Napisany 29 marca 2011 - 18:28
Podobne tematy: żółw grecki - ocena x
Sprzedam żółwie, krokodyle, płazy, małe ssaki (nie karmowe)
Żółw grecki - Testudo hermanni boettgeri ( Macedonia ) czyste !jorijogidan ![]() |
|
![]() |
|||
Żółw Grecki 700 złKe0, 31 lip 2025 |
|
![]() |
|||
Żółw Grecki Samiec 9 latKe0, 21 cze 2025 |
|
![]() |
|||
Fotorelacje z budowy zbiorników i osprzętu
Ocena pierwszego terrariumNighter, 11 lip 2025 |
|
![]() |
|||
Archiwum ogłoszeń
Żółw grecki testudo hermanni boettgeri.chrząszcz, 18 mar 2024 |
|
![]() |
Napisany 29 marca 2011 - 19:42
Ojoj.. Piramidki się robią. Miękki plastron jest [color=red]s[/color]powodowany brakiem wit....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 29 marca 2011 - 21:31
Żółw ma widoczne ślady zbyt szybkiego wzrostu i krzywicy. Przekarmianie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów