Nie wiem czy taki pomiar byłby bardzo miarodajny, bo rózne osobniki maja różny kształt ogona i rózną masę kośćca (szczególne róznice w masywności budowy widywałam pomiędzy samcami). Jest jeszcze jedno "ale": ogon to nie tylko tłuszcz, ale też sporo zapasowej wody. Gekon po solidnym uzupełnieniu płynów potrafi przytyć na ogonie nawet o 0,5-1cm obwodu z tego co obserwowałam u swoich...
Najbardziej chyba obiektywne byłoby wzięcie pod lupę samych classiców, bo różne odmiany i linie genetyczne czasami mają troszkę inne przyrosty i kształty ogona: np. nie wrzecionowate tylko bardziej trójkątne, albo na całej długości dość chude, mimo że...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Najbardziej chyba obiektywne byłoby wzięcie pod lupę samych classiców, bo różne odmiany i linie genetyczne czasami mają troszkę inne przyrosty i kształty ogona: np. nie wrzecionowate tylko bardziej trójkątne, albo na całej długości dość chude, mimo że...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)