Outsider ja się z tobą nie zgodzę. Pająki o wiele, wiele mniej intensywnie wentylują swoje [b]tchawki[/b], niż człowiek swoje [b]płuca[/b]. Wynika to zarówno z wolniejszego metabolizmu, jak i samego mechanizmu oddychania (tchawki korzystają wyłącznie z ciśnienia atmosferycznego, podczas gdy płucom pomagają skurcze przepony wielokrotnie zwiększając ich wydajność). Znaczy to, że w tym samym okresie czasu pająk wchłania nieporównywalnie mniejszą dawkę dymu niż człowiek. Zauważ również, że dolegliwości związane z paleniem/biernym zaciąganiem dymem tytoniowym występują dopiero po kilku/ kilkunastu latach u człowieka, co nawet u starej samicy ptasznika jest prawie całym życiem, a biorąc pod uwage w/w intęsywność oddychania (co za...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
15 odpowiedzi na ten temat
Napisany 29 lutego 2008 - 10:41
Podobne tematy: pająki a tym tytoniowy x
ŚMIETNIK GIEŁDOWY
Pająki Wrocław0garcjan, 06 wrz 2024 |
|
![]() |
|||
Sprzedam ptaszniki, skorpiony i inne pajęczaki
Pająki właściwe, Uropygi, amblypygi, Skorpiony i ptasznikiPsalmopeus, 24 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Minioferta skorpiony i pajaki Wroclaw/KatowiceKubik290, 25 lip 2025 |
|
![]() |
|||
Ptaszniki i pająki właściwie - mini hurt -Psalmopeus, 17 lip 2025 |
|
![]() |
|||
lista, Ptaszniki/Isopody/Pająki właściweModliszka0182, 20 cze 2025 |
|
![]() |
Napisany 29 lutego 2008 - 12:55
chodzilo mi raczej ze tak i tak do tchawek to...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 02 marca 2008 - 13:55
[quote](tchawki korzystają wyłącznie z ciśnienia atmosferycznego, podczas gdy płucom pomagają...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 02 marca 2008 - 14:06
Zapomniałem napisać "proporcjonalnie mniejszą dawkę dymu" :) Gdyby pająk był...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 02 marca 2008 - 15:12
[quote]Zapomniałem napisać "proporcjonalnie mniejszą dawkę dymu" :) Gdyby pająk był...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 02 marca 2008 - 18:20
Pisząc "z moich doświadczeń" chodziło mi również o doświadczenia innych,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów