Gatunek:
Thermobia domestica
Thermobia domestica, znana jako rybik piekarniany, to niewielki, bezskrzydły owad z rzędu szczeciogonków. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, ale rozprzestrzenił się synantropijnie na całym świecie. Preferuje ciepłe i wilgotne środowiska, takie jak piekarnie, łazienki czy kuchnie. Żywi się materią organiczną zawier...
Stan prawny
Aneks UE: | Nie jest w Aneksie UE |
Ochrona w Polsce: | Nie objęty ochroną |
Gatunek niebezpieczny: | Nie |
CITES: | Nie jest na liście CITES |
Gatunek inwazyjny w Polsce: | Nie |
Skale
Trudność: | Gatunek prosty w hodowli |
Dostępność: | Gatunek często dostępny |
Siła jadu: | Gatunek niejadowity |
Nazwa gatunkowa: |
Thermobia domestica (Packard, 1873)
|
Synonimy |
Thermophila furnorum |
|
Rybik piekarniczy |
|
Firebrat |
Długość życia |
3-5 lat |
Hodowla grupowa |
Hodujemy w stadzie |
Aktywność |
Całodobowa |
UVB |
Niepotrzebne |
Włoski parzące |
Brak włosków parzących |
Środowisko życia |
Gatunek naziemny |
Informacje wstępne |
Mały owad, dochodzi do 1,5cm. |
Temperatura |
25-30°C |
Wilgotność |
Wysoka |
Oświetlenie cykl |
Oświetlenie niewymagane |
Żywienie |
Karma dla ryb, płatki owsa itp. |
Rozmnażanie |
Przy wyższych temperaturach np. 30-35°C
W pojemniku trzeba dać watę, gdyż tam składane są jaja.
|
Informacje
Dodano przez: | Pitu![]() |
Pomogli: | Nook, Modliszka3000, |
Dodano: | lip 02 2017 20:42 |
Aktualizowano: | lut 07 2022 20:56 |
Wyświetlenia: | 5083 |
Komentarzy: | 0 |
0 Komentarze