Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


- - - - -      
Gatunek:

Thermobia domestica

Thermobia domestica, znana jako rybik piekarniany, to niewielki, bezskrzydły owad z rzędu szczeciogonków. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, ale rozprzestrzenił się synantropijnie na całym świecie. Preferuje ciepłe i wilgotne środowiska, takie jak piekarnie, łazienki czy kuchnie. Żywi się materią organiczną zawier...


Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Nie objęty ochroną
Gatunek niebezpieczny: Nie
CITES: Nie jest na liście CITES
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie

Skale

Trudność: Gatunek prosty w hodowli
Dostępność: Gatunek często dostępny
Siła jadu: Gatunek niejadowity
Załączony obraz: DSC07987.JPG
0. Thermobia domestica
Załączony obraz: DSC07939.JPG
1. Thermobia domestica
Załączony obraz: DSC07845.JPG
2. Thermobia domestica

Nazwa gatunkowa:

Thermobia domestica (Packard, 1873)

Synonimy

Thermophila furnorum

Nazwa polska

Rybik piekarniczy

Nazwa angielska

Firebrat

Długość życia

3-5 lat

Hodowla grupowa

Hodujemy w stadzie

Aktywność

Całodobowa

UVB

Niepotrzebne

Włoski parzące

Brak włosków parzących

Środowisko życia

Gatunek naziemny

Informacje wstępne

Mały owad, dochodzi do 1,5cm.

Temperatura

25-30°C

Wilgotność

Wysoka

Oświetlenie cykl

Oświetlenie niewymagane

Żywienie

Karma dla ryb, płatki owsa itp.

Rozmnażanie

​Przy wyższych temperaturach np. 30-35°C W pojemniku trzeba dać watę, gdyż tam składane są jaja.


Informacje

Dodano przez: Pitu
Pomogli: Nook, Modliszka3000,
Dodano: lip 02 2017 20:42
Aktualizowano: lut 07 2022 20:56
Wyświetlenia: 5083
Komentarzy: 0


0 Komentarze







© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.