Thermobia domestica
Stan prawny
Aneks UE: | Nie jest w Aneksie UE |
Ochrona w Polsce: | Nie objęty ochroną |
Gatunek niebezpieczny: | Nie |
CITES: | Nie jest na liście CITES |
Gatunek inwazyjny w Polsce: | Nie |
Skale
Trudność: | Gatunek prosty w hodowli |
Dostępność: | Gatunek często dostępny |
Siła jadu: | Gatunek niejadowity |
Gatunek |
|
Nazwa gatunkowa: |
Thermobia domestica (Packard, 1873)
|
Synonimy | Thermophila furnorum |
Nazwa polska | Rybik piekarniczy |
Nazwa angielska | Firebrat |
Długość życia | 3-5 lat |
Hodowla grupowa | Hodujemy w stadzie |
Aktywność | Całodobowa |
Oświetlenie | Oświetlenie niewymagane |
UVB | Niepotrzebne |
Włoski parzące | Brak włosków parzących |
Środowisko życia | Gatunek naziemny |
Informacje wstępne | Mały owad, dochodzi do 1,5cm. |
Temperatura | 25-30°C |
Wilgotność | Wysoka |
Żywienie | Karma dla ryb, płatki owsa itp. |
Rozmnażanie |
Przy wyższych temperaturach np. 30-35°C W pojemniku trzeba dać watę, gdyż tam składane są jaja. |
Informacje
Dodano przez: | Pitu |
Pomogli: | Nook, Modliszka3000, |
Dodano: | lip 02 2017 20:42 |
Aktualizowano: | lut 07 2022 20:56 |
Wyświetlenia: | 4657 |
Komentarzy: | 0 |
0 Komentarze