Gatunek:
Stellagama stellio - hardun, agama hardun
Hardun to imponująca agama występująca na Bliskim Wschodzie, Bałkanach i wyspach Morza Egejskiego. Zamieszkuje skaliste, nasłonecznione tereny, ruiny i kamienne murki. Osiąga do 35 cm długości, charakteryzuje się szorstką, kolczastą łuską, masywną głową i grzbietem z powiększonych, kolczastych łusek. Ubarwienie jest zm...
Stan prawny
Aneks UE: | Nie jest w Aneksie UE |
Ochrona w Polsce: | Brak danych |
Gatunek niebezpieczny: | Nie |
CITES: | Nie jest na liście CITES |
Gatunek inwazyjny w Polsce: | Nie |
Skale
Trudność: | Gatunek umiarkowanie prosty w hodowli |
Dostępność: | Gatunek o umiarkowanej dostępności |
Siła jadu: | Gatunek niejadowity |
Nazwa gatunkowa: |
Stellagama stellio (Linneusz, 1758)
|
Synonimy |
Laudakia stellio; Agama stellio |
|
Hardun, agama hardun |
|
Starred Agama, Hardim, Stellion, Star Lizard |
|
Hardun |
Podgatunki |
Wyróżniono następujące podgatunki:Stellagama stellio stellio (Linneusz, 1758)Stellagama stellio brachydactyla (Haas, 1951)Stellagama stellio cypriaca (Daan, 1967)Stellagama stellio daani (Beutler ... czytaj więcej zaloguj się lub zarejestruj się |
Długość życia |
Do kilkunastu lat |
Występowanie |
Arabia Saudyjska, Cypr, Egipt, Grecja, Irak, Izrael, Jordania, Liban, Macedonia, Syria, Turcja
Powiększenie mapy |
Hodowla grupowa |
Hodujemy pojedynczo, Hodujemy w parach, Hodujemy w haremach |
Aktywność |
Dzienna |
Typ terrarium |
Terrarium stepowe |
Wielkość terrarium dla dorosłego |
80x50x50 cm |
Wielkość terrarium dla haremu |
120x60x50 cm |
UVB |
10% |
Środowisko życia |
Gatunek naziemny |
Odmiany |
Brak. |
Temperatura |
Temperatura w jednym końcu zbiornika powinna wynosić ok 25°C, w drugim końcu do 35°C, pod promiennikiem miejscowo do 40°C. Temperatura w nocy nie powinna spadać poniżej 25°C. |
Wilgotność |
50-60%. |
Oświetlenie cykl |
12 godzin |
Informacje
Dodano przez: | Jakub_Kowalski![]() |
Pomogli: | Nook, kurimu, drakun, |
Dodano: | kwi 22 2013 17:58 |
Aktualizowano: | mar 09 2015 22:47 |
Wyświetlenia: | 7009 |
Komentarzy: | 0 |
0 Komentarze