Skocz do zawartości

Nie lubisz reklam?  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


- - - - -      

Oplurus cuvieri



Załączony obraz: 1.jpg
0. Oplurus cuvieri
Załączony obraz: 2.jpg
1. Oplurus cuvieri

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Nie
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Gatunek umiarkowanie prosty w hodowli
Dostępność: Gatunek o ograniczonej dostępności
Siła jadu: Brak danych

Statystyki

Dodano przez: Madagaskar
Pomogli: Nook, Vulpes90,
Dodano: sie 21 2015 23:35
Aktualizowano: mar 27 2018 04:05
Wyświetlenia: 1764
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Oplurus cuvieri (Gray, 1831)
Synonimy Oplurus torquatus; Tropidurus cuvieri; Hoplurus sebae; Oplurus sebae; Hoplurus barnardi
Nazwa angielska Cuvier's Madagascar Swift, Madagascan Collared Iguana
Nazwa niemiecka Cuviers Madagaskarleguan
Gatunek inwazyjny w Polsce Nie
Podgatunki
  • Oplurus cuvieri cuvieri (Gray, 1831)
  • Oplurus cuvieri comorensis (Angel, 1942)
Długość życia Dożywa 7-10 lat.
Występowanie Komory, Madagaskar


Powiększenie mapy
Hodowla grupowa Hodujemy w parach
Aktywność Dzienna
Typ terrarium Terrarium tropikalne
Wielkość terrarium dla dorosłego osobnika 100x50x60 cm
Wielkość terrarium dla pary 120x60x50 cm
Oświetlenie 12 godzin
UVB 10%
Środowisko życia Gatunek nadrzewny
Informacje wstępne Oplurus cuvieri to największy gatunek z rodziny Opluridae osiągający ok. 35-40 cm długości ciała. Odkryty w 1831 roku i opisany jako Tropidurus cuvieri. Jest to najbardziej pospolita jaszczurka występująca w zachodniej części Madagaskaru (podgatunek O.c.cuvieri) i na Komorach (Wyspa Wielki Komor, podgatunek O.c. comorensis). Błędnie nazywany madagaskarskim legwanem obrożnym (należy do innej rodziny niż legwany). O wiele słuszniejsza wydaje się nazwa madagaskarek przypisywana rodzajowi Oplurus.

Ubarwienie O. cuvieri jest szare, szarobrunatne z jaśniejszymi plamkami. Posiada charakterystyczny czarny kołnierz, otoczony jaśniejszymi plamkami. Źrenice ciemne i okrągłe. Ogon charakterystycznie "opancerzony" ostrymi kolcami skierowanymi do tylu. Grzebień wokół głowy także jest ostry, lecz drobny.
Wygląd samca Posiada bardziej jaskrawe ubarwienie, szarawe, lekko nakrapiane białymi plamkami.
Wygląd samicy Ubarwienie bardziej stonowane z odcieniem brązu.
Cechy szczególne Oplurus cuvieri to jaszczurka dzienna, bardzo ruchliwa i płochliwa. W sytuacji zagrożenia wycofuje się w gęste krzaki, lub zasłania się swoim kolczastym ogonem, potrafi także mocno nim uderzyć napastnika równocześnie nadymając się i wydając "fukający" dźwięk. Nie przepada za braniem na ręce. W naturze często spotykana w grupach, lecz każdy osobnik żyje samodzielnie. Samce są terytorialne, trzymanie ich razem często kończy się śmiercią słabszego.
Biotop Lasy tropikalne (w przypadku podgatunku O. c. comorensis są to lasy znajdujące się często wzdłuż skalistych brzegów wyspy). Jest to gatunek głównie nadrzewny, większość swego czasu spędza na gałęziach drzew czekając w bezruchu na ofiarę. Rzadziej schodzi na ziemię np. skuszony smakowitym kwiatkiem, albo by złożyć jaja w sezonie rozrodczym.
Temperatura Zmienna od 25°C w najzimniejszym miejscu w terrarium do 32-36°C pod promiennikiem, w nocy nie mniej niż 20°C.
Wilgotność Ok. 60-70%. Terrarium spryskujemy raz dziennie.
Terrarium Terrarium powinno być wyposażone w gałęzie i konary, jako że ten gatunek lubi się wspinać po nich. Wyższe terrarium może być korzystne. Do dekoracji terrarium można użyć sztucznych roślin tworząc gąszcz i liczne kryjówki dla jaszczurki. Ściany można wyłożyć naturalnym korkiem lub stworzyć małe półki i inne nierówności, po których jaszczurka chętnie będzie się wspinała. W terrarium powinna znajdować się płytka miska ze świeżą wodą.
Żywienie Jaszczurka głównie owadożerna. W naturze żywi się owadami i innymi bezkręgowcami, często obserwuje się że jaszczurki ustawiają się wzdłuż szlaku mrówek wyłapując jedna po drugiej. W niewoli karmi się świerszczami, karaczanami, szarańczą, drewnojadami i innymi owadami suplementując wapniem i witaminami. Sporadycznie można podać zielone rośliny, lub ich kwiaty.
Rozmnażanie Samica składa jaja po pierwszym obfitym deszczu w porze deszczowej, co przypada na Madagaskarze na okres października – listopada. Kopie jamę na głębokość 10-15 cm i składa 2-5 jaj. Jaja pozostają w zakopanej jamie przez 61-71 dni w temperaturze 29-31°C.
Uwagi Nie należy łapać za ogon
Źródła informacji



0 Komentarze






© 2001-2020 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).