Skocz do zawartości

1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


* * * * *      

Lepidodactylus lugubris - gekon płaczący



Załączony obraz: 1.jpg
0. Lepidodactylus lugubris - gekon płaczący
Załączony obraz: 2.jpg
1. Lepidodactylus lugubris - gekon płaczący
Załączony obraz: 3.jpg
2. Lepidodactylus lugubris - gekon płaczący

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Nie
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Gatunek prosty w hodowli
Dostępność: Gatunek łatwo dostępny
Siła jadu: Gatunek niejadowity

Statystyki

Dodano przez: Radek_Pomagalski
Pomogli: Nook, Radek_Pomagalski,
Dodano: mar 07 2013 01:25
Aktualizowano: gru 25 2014 16:52
Wyświetlenia: 20070
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Lepidodactylus lugubris (Dumeril i Bibron, 1836)
Nazwa polska Gekon płaczący
Nazwa angielska The Mourning Gecko, Common Smooth-Scaled Gecko
Nazwa niemiecka Der Jungferngecko, Schuppenfingergecko
Nazwa czeska Gekon panenský
Gatunek inwazyjny w Polsce Nie
Podgatunki

Przy tak rozległym i podzielonym na poszczególne wyspy zasięgu geograficznym tego gatunku wyodrębniło się wiele form tego gatunku, jednak w hodowli spotyka się tylko jedną.

Długość życia W przybliżeniu 5 lat, rekord to 12 lat.
Występowanie Australia, Birma, Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego, Chile, Dalekie Wyspy Mniejsze Stanów Zjednoczonych, Ekwador, Fidżi, Filipiny, Guam, Indonezja, Japonia, Kolumbia, Kostaryka, Malediwy, Malezja, Mariany Północne, Meksyk, Mikronezja, Nowa Kaledonia, Nowa Zelandia, Palau, Panama, Papua-Nowa Gwinea, Polinezja Francuska, Samoa, Samoa Amerykańskie, Seszele, Stany Zjednoczone, Surinam, Tonga, Wenezuela, Wietnam, Wyspa Bożego Narodzenia, Wyspy Cooka, Wyspy Kokosowe, Wyspy Marshalla, Wyspy Salomona


Powiększenie mapy
Hodowla grupowa Hodujemy pojedynczo, Hodujemy w stadzie
Aktywność Nocna
Typ terrarium Terrarium tropikalne
Wielkość terrarium dla dorosłego osobnika 20x20x30 cm
Oświetlenie 12 godzin
UVB Niepotrzebne
Dymorfizm płciowy Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy
Informacje wstępne

Gekon płaczący posiada zadziwiająco wręcz szeroki i rozległy zasięg geograficzny. Występuje na większości wysp na Pacyfiku, oraz północnej Australii i południowo-wschodniej Azji. Zawleczony na Galapagos i do Ameryki. Rozmnażanie partenogenetyczne pozwala mu łatwo kolonizować nowe lądy i przeważnie jest jednym z pierwszych zwierząt pojawiających się na nowo powstałych wyspach oceanicznych. Dostaje się tam najczęściej na zwalonych do wody przez sztormy pniach drzew albo na gapę na skonstruowanych przez ludzi łodziach (albo na pokładzie samolotów). Rozmnażanie partenogenetyczne to prawdopodobnie przystosowanie do kolonizacji odległych lądów. Dzięki temu wystarczy by jeden gekon dopłynął na zwalonym do wody drzewie na inną wyspę i bez problemu może założyć tam nową populację. W przypadku zwierząt rozdzielnopłciowych potrzebne do tego jest niewielkie stado lub w wypadku bardzo zdrowych genetycznie zwierząt, przynajmniej ciężarna samica. Gekony płaczące nie mają tego problemu. Bardzo ufne, chętnie przyjmują pokarm z pincety, ale nie należy brać go na ręce ze względu na wyjątkowo małe rozmiary i związaną z nimi delikatność.

Gekon płaczący potrafi zmieniać barwę od czekoladowego brązu z pręgowanym grzbietem i żółtym brzuchem do jasnego beżu z nielicznymi czarnymi plamkami na grzbiecie.

Odmiany

W hodowlach nie występują. Ze względu na rozmnażanie przez partenogenezę, geny recesywne bardzo niechętnie się ujawniają

Wygląd samca

~9 cm długości. Dymorfizm jak u innych gekonów, choć samce u gekona płaczącego są anomalią.

Wygląd samicy

~9 cm długości. Co ciekawe u samic bardzo często można zaobserwować dojrzewanie jaj, przez lekko przejrzystą powłokę brzuszną. W dobrych warunkach samice są ciężarne przez większość dorosłego życia.

Cechy szczególne

Mały, ładny, dość łatwy w hodowli i przyjaźnie nastawiony gekon, rozmnażający się przez partenogenezę. Można hodować w grupie.

Biotop

Lasy tropikalne, ludzkie osiedla

Temperatura

W dzień 25-30°C, pod promiennikiem do 32°C, w nocy nie mniej niż 20°C.

Wilgotność

Lubią wilgotne środowisko gąszczu roślin, ale dobrze funkcjonują też w warunkach wilgotności pokojowej.

Żywienie

Żywi się przede wszystkim małymi owadami, do wielkości około 7 milimetrów uzupełniając dietę nektarem kwiatowym (który można zastąpić miodem) i miękkim miąższem owocowym. Dla młodych osobników podawanie przecierów owocowych (np. gerberków) jest bardzo ważne, gdyż karmione tylko owadami, wykazują objawy awitaminozy. Dorosłe mogą przeżyć bez jedzenia owoców, ale nadal je bardzo lubią. Bardzo ważne jest też podawanie preparatów mineralno-witaminowych dla gadów, bez których łatwo dostają krzywicy.

Rozmnażanie

Partenogenetyczne. Samice bez zapłodnienia składają jaja, z których wykluwają się samice będące ich klonami. Rozmnażają się łatwo i często, jaja składane są zwykle po 2 i przyklejane do pionowych elementów terrarium. We właściwych warunkach bez problemu wykluwają się w terrarium po 3 miesiącach inkubacji, ale dorosłe osobniki mogą czasem zjadać młode.

Uwagi

Ze względu na szybki wzrost i częste składanie jaj, bardzo wrażliwe na brak wapnia i witamin, podatne na krzywicę. Powinny dostawać preparaty mineralno-witaminowe razem z owadami karmowymi, a dla młodych ważne są także przeciery owocowe.

Odnośnik do opisu http://www.terrarium.com.pl/zobacz/lepidodactylus-lugubris-gekon-placzacy-262.html
Źródła informacji http://www.binary-nature.de/lepidodactylus/en/home_en.html

http://reptile-database.reptarium.cz/species?genus=Lepidodactylus&species=lugubris&search_param=%28%28genus%3D%27lepidodactylus%27%29%29



0 Komentarze






© 2001-2019 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).