Gyna lurida
Stan prawny
Aneks UE: | Nie jest w Aneksie UE |
Ochrona w Polsce: | Brak danych |
Gatunek niebezpieczny: | Brak danych |
CITES: | Nie jest na liście CITES |
Gatunek inwazyjny w Polsce: |
Skale
Trudność: | Gatunek prosty w hodowli |
Dostępność: | Brak danych |
Siła jadu: | Brak danych |
Gatunek |
|
Nazwa gatunkowa: |
Gyna lurida (Saussure, 1899)
|
![]() |
Karaczan porcelanowy |
![]() |
Porcelain Roach |
![]() |
Porzellanschabe |
Występowanie |
Tanzania
Powiększenie mapy |
Hodowla grupowa | Hodujemy w stadzie |
Aktywność | Całodobowa |
Typ terrarium | Terrarium tropikalne |
UVB | Niepotrzebne |
Dymorfizm płciowy | Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy |
Informacje wstępne | Średniej wielkości, szybki, chętnie latający karaczan osiągający 25-34 mm. Występują dwie formy barwne tego karaczana: biała i żółta. Ubarwienie tego karaczana wraz z wiekiem ulega matowieniu i przyjmuje brązową barwę. |
Wygląd samca | Mniejszy. Ostatni sternit na odwłoku mały. |
Wygląd samicy | Większa. Ostatni sternit na odwłoku duży. |
Cechy szczególne | Jest to gatunek chętnie latający, szczególnie samce, potrafi wystartować do lotu z podłoża. Gatunek chętnie zakopujący się w podłożu, rozwój larw przebiega w podłożu. |
Terrarium | Wielkość pojemnika hodowlanego powinna być dostosowana do liczby karaczanów. Jest to szybki gatunek u którego owady dorosłe dobrze wspinają się po gładkich pionowych powierzchniach, dlatego też górne brzegi pojemnika powinny być posmarowane wazeliną. Wystrój mogą stanowić kawałki ko... zaloguj się, aby czytać więcej |
Temperatura | 25-28°C |
Wilgotność | W przedziale 50-70% |
Oświetlenie cykl | Oświetlenie niewymagane |
Żywienie | Gatunek wszystkożerny zarówno pokarmy pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego takie jak produkty zbożowe, suche karmy dla psów i kotów, pokarmy dla rybek, owoce, warzywa. Pokarmy najlepiej podawać w miseczkach. Niezjedzony pokarm najlepiej usunąć. |
Rozmnażanie |
Jest to gatunek jajożyworodny.
|
Źródła informacji | 1. Blattodea Species File [klik] |
0 Komentarze