Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

- - - - -      

Formica cinerea



Załączony obraz: 1.jpg
0.
Załączony obraz: 2.jpg
1.
Załączony obraz: 6.jpg
2.

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Nie objęty ochroną
Gatunek niebezpieczny: Nie
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Gatunek prosty w hodowli
Dostępność: Gatunek łatwo dostępny
Siła jadu: Brak danych

Statystyki

Dodano przez: Lilith66
Pomogli: Nook, Lilith66,
Dodano: gru 16 2013 02:24
Aktualizowano: cze 27 2014 12:57
Wyświetlenia: 2821
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Formica cinerea (Mayr, 1853)
Nazwa polska Pierwomrówka żwirowa
Podgatunki Istnieją dwie formy Pierwomrówki żwirowej:

Formica cinerea (forma standardowa)

Formica cinerea fuscocinerea - (forma jasna), tzw "górska" - charakteryzująca się jasnobrązowym przedpleczem i żółtawym połyskiem na odwłoku. Występują na terenach górzystych, oraz roją się minimalnie wcześniej.
Długość życia Królowe: 15-20lat, robotnice: 3-6 miesięcy
Występowanie Albania, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Czechy, Dania, Estonia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Irlandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Maroko, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rosja, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Ukraina, Watykan, Wielka Brytania


Powiększenie mapy
Hodowla grupowa Kolonia poligamiczna
Aktywność Dzienna
Typ terrarium Formikarium
Oświetlenie Oświetlenie niewymagane
Dymorfizm płciowy Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy
Informacje wstępne Pierwomrówka żwirowa, to średniej wielkości, drapieżna mrówka, z umiłowaniem gniazdująca w piaszczystych, dobrze nasłonecznionych miejscach.
Charakteryzuje się matowo-połyskującym odwłokiem, poprzecinanym czarnymi pasami. Tworzy kolonie poliginiczne, a także systemy polkaliczne.

Buduje gniazda w dobrze nasłonecznionych, piaszczystych miejscach, takich jak plaże, czy wydmy, często można ją spotkać w miastach, gdzie gniazduje pod kostką brukową. Wejścia do mrowiska zawsze obficie otoczone wykopanym piaskiem.

Charakteryzuje się dynamicznym, "skokowym" sposobem poruszania się.
Wygląd samca Wielkośc 7-8mm
Uskrzydlony, odwłok wydłużony, hakowato zagięty, kolor ciemnobrunatny
Wygląd samicy Królowa:

Wielkość: 8-11mm
Początkowo uskrzydlona, spora mrówka, koloru ciemnobrązowego (lub szarawego) z zaokrąglonym, wyraźnie matowym, połyskującym odwłokiem. Ciało bogato owłosione drobnym meszkiem.


Robotnica:

Wielkość: 4-7mm

Ciało ciemnobrązowe lub popielate, smukłe, nogi jaśniejsze, odwłok szary, matowo błyszczący z wyraźnymi, czarnymi paskami. Głowa i przedplecze pokryte drobnymi szczecinkami. Oczka i przyoczka dobrze widoczne. Brak wcięcia w potylicy.
Temperatura Pokojowa, zalecane dogrzewanie przez kilka godzin dziennie
Wilgotność Gniazdo z wydzielonymi strefami zwiększonej wilgotności, arena zawsze sucha.
Terrarium Samotne królowe i małe kolonie hodujemy w probówce - "kroku pierwszym". Po wyprowadzeniu kilkunastu robotnic, udostępniamy mrówkom suchą, piaszczystą arene.

Większe kolonie czują się dobrze w każdym typie formikarium.
Żywienie W naturze poluje na bezkręgowce, oraz aktywnie hoduje mszyce, dla produkowanej przez nie spadzi.

W niewoli podajemy dobrej jakości miód, oraz drobne owady.
Rozmnażanie Dosyć liczne rójki w drugiej połowie lipca.
Zimowanie Zalecana pełna hibernacja.
Źródła informacji



0 Komentarze






© 2001-2020 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).