Skocz do zawartości

1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


- - - - -      

Bitis arietans - żmija sykliwa



Załączony obraz: 1.jpg
0. Bitis arietans - żmija sykliwa
Załączony obraz: 2.jpg
1. Bitis arietans - żmija sykliwa
Załączony obraz: 3.jpg
2. Bitis arietans - żmija sykliwa

Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Nie
CITES: Nie jest na liście CITES

Skale

Trudność: Brak danych
Dostępność: Brak danych
Siła jadu: Zabójczy jad

Statystyki

Dodano przez: Maciej_Kościuk
Pomogli: Nook, Marcin_K, Maciej_Kościuk,
Dodano: kwi 01 2013 00:57
Aktualizowano: gru 25 2016 14:45
Wyświetlenia: 4807
Komentarzy: 0
Nazwa gatunkowa: Bitis arietans (Blasius Merrem, 1820)
Nazwa polska Żmija sykliwa
Nazwa angielska Puff Adder
Nazwa niemiecka Gemeine Puffotter
Gatunek inwazyjny w Polsce Nie
Podgatunki

1. Bitis arietans areitans (Blasius Merrem 1820)
2. Bitis arietans somalica (Hampton Wildman Parker 1949)

Długość życia 20 lat.
Występowanie Algieria, Arabia Saudyjska, Benin, Czad, Demokratyczna Republika Konga, Ghana, Gwinea, Jemen, Kamerun, Mali, Maroko, Mauretania, Niger, Nigeria, Republika Środkowoafrykańska, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Togo, Wybrzeże Kości Słoniowej


Powiększenie mapy
Hodowla grupowa Hodujemy pojedynczo
Aktywność Nocna
UVB Niepotrzebne
Dymorfizm płciowy Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy
Dawka jadu 100.00 - 350.00 mg
LD50 dożylnie 1.32 mg/kg
LD50 podskórnie 4,4 -7,7 mg / kg
Informacje wstępne Bitis arietans dorasta do około 1 metra długości (rekordowo 180 cm). Waga dochodzi do 6 kg, przy obwodzie do 40 cm. Osobniki zamieszkujące tereny Arabii Saudyjskiej odznaczają się dość małymi rozmiarami (maksymalnie do 80 cm). Uzębienie typu Solenoglypha, u Bitis arietans spotyka się po jednej parze zębów jadowych, z każdej strony szczęki. Ubarwienie jest zróżnicowane (zależne od rejonu występowania), grzbiet, jest w kolorze od słomkowego do jasnego brązu, z przebarwieniami pomarańczowymi lub brązowo-czerwonawymi. Na głowie widoczny ciemny pas zwężający się od karku w kierunku oczu, przedzielony cienką linią na wysokości oczu. Po bokach głowy widoczne są dwie jasne owalne podłużne plamy. Brzuch jest koloru białego lub żółtawego. Bitis arietans mimo mało aktywnego naziemnego trybu życia, potrafią sprawnie pływać i wspinać się po krzakach i drzewach (często spotyka się młodsze osobniki wygrzewające się na krzewach). Przemieszcza się ruchem prostoliniowym dzięki szerokim łuskom na brzuchu. Ale w przypadku zagrożenia potrafi też przemieszczać się ruchem skośnym kroczącym. Może tworzyć hybrydy z Bitis gabonica. Mimo iż ten gatunek nie wygląda na szybkiego i zwinnego węża potrafi atakować z prędkością 160km/h.
Odmiany

Formy barwne uwarunkowane są od regionu występowania, w 1988 r. znaleziono osobnika z paskiem od początku pyska do końca ogona.

Najmniejszą i najciekawiej ubarwioną jest populacja z okolic jeziora Nakuru w Kenii.

Znana jest bezłuska odmiana tzw Scaleless bedąca recesywną mutacją.

Wygląd samca

Samce są mniejsze, dorastają do około 100 cm długości i posiadają dłuższe ogony od samic.

Wygląd samicy

Samice dorastają do 150 cm długości mając znacznie masywniejszą budowe ciała.

Cechy szczególne

Charakterystyczną cechą tego gatunku jest posiadanie dwóch par zębów jadowych które wszystkie są sprawne. U młodych osobników wykryto o wiele silniejszy jad niż u osobników dorosłych. Prawdopodobnie ma to związek z rodzajem diety.

Biotop

Zasiedla wszyskie rodzaje siedlisk (stepy, zarośla, okolice górskie i półpustynne), z wyjątkiem pustyń, lasów deszczowych i tropikalnych.

Temperatura

W dzień 25-36°C, w nocy nawet do 18°C.

Wilgotność

Około 30%.

Żywienie

Poluje z zasadzki polegając na kamuflażu, na różne ssaki, ptaki, płazy i gady. Młode osobniki przeważnie polują na małe gatunki gadów.

Rozmnażanie

Gatunek jajożyworodny, węże osiągają dojrzałość płciową w wieku 3-4 lat. W okresie godowym (od późnej jesieni do wczesnej wiosny) samce wyruszają na poszukiwanie samic. Po 9-10 miesięcznym okresie ciąży (młode rodzą się od końca lata do wczesnej jesieni), samica rodzi 15-60 młodych - maksymalna ilość to 156 młodych. Młode po urodzeniu mierzą 15-20 cm długości.

Uwagi

Ze względu na szeroki geograficzny zasięg występowania, częste występowanie w pobliżu osad ludzkich gatunek ten odpowiada za największą liczbę przypadków ukąszeń na kontynencie afrykańskim.




0 Komentarze






© 2001-2019 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).