Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?


* * - - -      

Atheris ceratophora



Stan prawny

Aneks UE: Nie jest w Aneksie UE
Ochrona w Polsce: Brak danych
Gatunek niebezpieczny: Tak
CITES: Nie jest na liście CITES
Gatunek inwazyjny w Polsce: Nie

Skale

Trudność: Brak danych
Dostępność: Gatunek o umiarkowanej dostępności
Siła jadu: Brak danych
Załączony obraz: 3.jpg
0.
Załączony obraz: 1.jpg
1.
Załączony obraz: 2.jpg
2.

Gatunek

Nazwa gatunkowa: Atheris ceratophora (Werner, 1895)
Synonimy Atheris ceratophorus
Nazwa angielska Usambara Eyelash Viper
Występowanie Demokratyczna Republika Konga, Tanzania


Powiększenie mapy


Aktywność Nocna
Dymorfizm płciowy Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy
Środowisko życia Gatunek nadrzewny
Informacje wstępne Atheris ceratophora to małych rozmiarów nadrzewna przedstawicielka żmijowatych. Dorasta do 30-60 cm długości. Ubarwienie ciała jest bardzo różne. Paleta barw waha się od monotonnie oliwkowo-zielonego, poprzez żółty aż po jednolicie czarny. Na jaśniejszym tle występują ciemniejsze łuski co daje im marmurkowy deseń. Czasami skupiska ciemniejszych łusek tworzą zygzakowate pasy. Łuski na ciele zaopatrzone w kile cecha ta dodatkowo ułatwia wspinanie. Głowa trójkątna. Nad oczami umiejscowione są 2-3 łuski w kształcie rogów co nadaje im bardzo unikatowy wygląd. Końcówka ogona zazwyczaj jasno zielona lub kremowa. Jest używana jako wabik na ofiary.
Wygląd samca Samce zdecydowanie mniejsze od samic.
Wygląd samicy Dłuższa i masywniejsza od samca. Posiada też krótszy ogon.
Biotop Zamieszkuje górskie lasy deszczowe centralnej Afryki. Spotykana na wysokości pomiędzy 700 a 2000 metrów nad poziomem morza.
Żywienie W naturze poluje na drobne ssaki, ptaki i gady.
Rozmnażanie Jajożyworodna. Gody odbywają się na przełomie września i listopada. W marcu i kwietni samica rodzi 5-8 młodych. W chwili przyjścia na świat młode mierzą 12-19 cm.

Uwagi Największym zagrożeniem dla tego gatunku jest niszczenie jej siedlisk. Wycinanie górskich lasów deszczowych.
Źródła informacji

Informacje

Dodano przez: Nook
Pomogli: Gaboon,
Dodano: mar 25 2014 23:28
Aktualizowano: lut 14 2015 13:08
Wyświetlenia: 2493
Komentarzy: 0


0 Komentarze






© 2001-2021 Copyright by terrarium.pl. Korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies (punkt 1.8 regulaminu).