Acanthoscurria musculosa
Stan prawny
Aneks UE: | Nie jest w Aneksie UE |
Ochrona w Polsce: | Brak danych |
Gatunek niebezpieczny: | Nie |
CITES: | Nie jest na liście CITES |
Gatunek inwazyjny w Polsce: | Nie |
Skale
Trudność: | Gatunek umiarkowanie prosty w hodowli |
Dostępność: | Gatunek o ograniczonej dostępności |
Siła jadu: | Słaby jad |
Gatunek |
|
Nazwa gatunkowa: |
Acanthoscurria musculosa (Simon, 1892)
|
Nazwa angielska | Black Velvet |
Nazwa czeska | Sklípkan myškovitý |
Długość życia | 15-18 lat |
Występowanie |
Boliwia
Powiększenie mapy |
Hodowla grupowa | Hodujemy pojedynczo |
Aktywność | Nocna |
Typ terrarium | Terrarium tropikalne |
Wielkość terrarium dla dorosłego | 30x30x30 cm |
Oświetlenie | 12 godzin |
UVB | Niepotrzebne |
Dymorfizm płciowy | Dymorfizm widoczny, patrz zakładka Wygląd samca oraz Wygląd samicy |
Włoski parzące | Typ I, Typ III |
Środowisko życia | Gatunek naziemny |
Informacje wstępne | Ptasznik masywnej budowy. Podstawowym ubarwieniem tego ptasznika jest kolor ciemnobrązowy, czasem wpadający w czerń. |
Wygląd samca | Samiec ma znacznie smuklejszą budową ciała niż samica. Osiąga 7-7,5 cm DC. Samce jako dorosłe są ciemnobrązowe. Na nogogłaszczkach widoczne są narządy kopulacyjne (tzw. bulbusy), a na I parze odnóży, obecne są haczyki. Samiec wykorzystuje je do podnoszenia samicy podczas kopulacji. |
Wygląd samicy | Osiąga duże rozmiary, długość samego ciała niejednokrotnie dochodzi nawet do 7-9 cm DC. |
Biotop | Lasy deszczowe. |
Temperatura | 24-28°C w dzień, 20°C w nocy. |
Wilgotność | 70-80% |
Żywienie | Szereg różnych gatunków bezkręgowców, począwszy od larw mącznika młynarka, drewnojada czy też świerszczy, kończąc na szarańczy i karaczanach. |
Rozmnażanie |
Gatunek rzadko rozmnażany w hodowlach. Brak informacji na temat przebiegu kopulacji i pielęgnacji kokonu. Prawdopodobnie wygląda to podobnie, jak u innych przedstawicieli rodzaju.
|
Uwagi | Gatunek mimo stosunkowo słabego jadu, polecany jest dla doświadczonych hodowców, ponieważ osobniki tego gatunku przejawiają dużą agresje. |
Źródła informacji |
0 Komentarze