Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?






- - - - -

Lodówkowanie Aksolotli

Napisany przez AksolotlPL, w Ciekawostki 12 maja 2014 · 13 309 wyświetleń

aksolotl lodówka woda
Cześć, większość terrarystów zapewne wie że aksolotle trzeba lodówkować. Oto kilka informacji o lodówkowaniu.

Plusy lodówkowania: Jeśli, mimo prób chłodzenia wody różnymi sposobami nie jesteś w stanie utrzymać temperatury poniżej 21°C lub jej wahania są zbyt duże. Nie masz chłodnego miejsca, gdzie można by wstawić akwarium. Planujesz dłuższą nieobecność w domu, oraz zostawienie zwierząt pod opieką niedoświadczonych osób, a prognozy na kilka dni przewidują upały. To proponuję Ci planowe zimowanie. Często stosowane metody chłodzenia wody butelkami z lodem, czy czymś innym wkładanym bezpośrednio do akwarium są tzw. mniejszym złem. Wieczne gmeranie w zbiorniku, lądujące w nim butelki, stresują zwierzęta, co w konsekwencji powoduje, że są one osowiałe, przestają jeść, spada ich odporność i wyglądają na chore. Oczywiście w skrajnych przypadkach jest to lepsze niż kilkunastogodzinna temperatura powyżej 23°C. Warto sobie uświadomić, że opieka nad zdrowym, zimowanym aksolotlem to bardzo prosta sprawa, natomiast opieka nad chorym to już lot w kosmos. Aksolotle preferują zimną wodę o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym, twardą. Doskonale znoszą temperaturę 5-10°C. Przy czym jednocześnie regeneruje się ich układ odpornościowy.
Przygotowanie: Samo zimowanie aksolotla odbywa się w lodówce, jednak wcześniej należy przygotować: 2 plastikowe pojemniki o pojemności conajmniej 2 litrów, przykrywkę, sól niejodowaną, witaminy do wody (np. Fishtamin, Atwitol lub inne), plastikową, 5 litrową butelkę na wodę, dużą szklankę z uszkiem lub rękawiczki silikonowe, czystą, miękką szmatkę oraz termometr.
Lodówkowanie:
  • 1. Bierzesz plastikowy pojemnik - wyszorowany solą z sodą (najlepiej nowy, nieużywany).
  • 2. Wlewasz do pojemnika wodę z akwarium w którym pływa aksolotl (conajmniej 2 litry - zwierze musi być w całości zalane wodą).
  • 3. Wkładasz do pojemnika aksolotla - bierzesz go w rękawiczkach, przez mokrą, czystą szmatkę lub podstawiasz mu pod pyszczek szklankę (lub podobne naczynie) i nabierasz go do niej, jednocześnie zasłaniając ręką wylot i ustawiając lekko skośnie by nie wysunął się w tył. Ja stosuję takie właśnie nabieranie do szklanki - nie dotykam go wtedy, nie stresuję i nie uszkadzam delikatnej śluzówki.
  • 4. Wkładasz pojemnik z aksolotlem do lodówki, na dolnie półki. Obok kładziesz termometr
  • 5. Wlewasz do plastikowej butelki wodę z kranu i wsypujesz do niej sól niejodowaną w ilości 1g soli/litr wody (1 płaska łyżeczka na 5 litrów wody). Butelkę wstawiasz do lodówki.
  • 6. Po upływie doby przygotowujesz drugi pojemnik, który napełniasz wodą z butelki.
  • 7. Przekładasz aksolotla do drugiego pojemnika.
  • 8. Z pierwszego pojemnika wylewasz wodę i szorujesz go solą z sodą.
  • 9. Po przełożeniu aksolotla dodajesz 1 kroplę witamin na 1 litr wody.
  • 10. Pojemnik należy przykryć, aby nie dostawały się do niego skropliny z lodówki.
Czynności te powtarzasz raz na dobę. Średnio zajmną Ci one około 10 minut. Pojemników nie trzeba napowietrzać, bo w 2 litrach wody o temp 5-10°C jest odpowiednia ilość tlenu. Jeśli nie posiadasz soli niejodowanej, to możesz wykorzystać sól czystą. W okresie zimowania nie karmisz aksolotla, ponieważ obniża on przemianę materii. Witaminy są jednak konieczne i należy o nich pamiętać każdego dnia. Bez jakiegokolwiek uszczerbku na zdrowiu, a wręcz przeciwnie z poprawą kondycji zwierzęta można trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Nie wolno natomiast przerywać i w krótkim czasie znów rozpoczynać zimowania. Ważne jest również to, aby woda do wymiany miała zawsze taką samą temperaturę i stężenie soli jak woda, w której wcześniej zwierze przebywało.
Zakończenie zimowania: Gdy planujesz zakończenie zimowania, powinieneś przygotować duży zbiornik (ok. 10 litrów), oraz odpowiednią ilość wolnego czasu.
  • 1. Dzień wcześniej napełniasz świeżą wodą, o takiej samej proporcji soli, jak w zbiorniku z aksolotlem (co zapobiegnie wystąpieniu szoku osmotycznego), kilka butelek (ok. 10 litrów), po czym chłodzisz je w lodówce do odpowiedniej temperatury (taka sama jak w zbiorniku z aksolotlem)
  • 2. Zamrażasz jedną lub dwie półlitrowe butelki z wodą i przygotowujesz kilka paczek kostek lodu.
  • 3. Przelewasz ochłodzone 10 litrów wody do przygotowanego wcześniej zbiornika, włanczasz kostkę napowietrzającą i wkładasz tam asolotla.
  • 4. Mierzysz temperaturę wody, a następnie dodajesz odpowiednią ilość lodu, tak by temperatura wody podnosiła się bardzo powoli (o 10-18°C stopni w przeciągu 12 godzin). Jest to konieczne, gdyż taka ilość wody zostawiona w temperaturze pokojowej ogrzewa się szybciej niż ciało płaza, a to może spowodować szok termiczny.
  • 5. Gdy temperatura wody w zbiorniku będzie identyczna z temperaturą wody w akwarium,rozpoczynasz mieszanie (odlewasz pół litra wody ze zbiornika, zastępując to tą samą ilością wody z akwarium). Czynność tą powatrzasz co 15 minut, co po kilku godzinach da nam podobne parametry wody w zbiorniku i akwarium.
  • 6. Ostatnią czynnością będzie przełożenie aksolotla - pamiętaj aby użyć do tego mokrej szmatki lub szklanki.
Pielęgnacja akwarium: W czasie lodówkowania, akwarium aksolotla pielęgnujemy, filtrujemy i podmieniamy wodę utrzymując stałe parametry. Można w tym czasie także wyczyścić podłoże i dekoracje, jednak jednocześnie nie spuszczając całej wody, a jedynie około jej 30%.




Mam dwa aksolotle planuję je przezimować ponieważ nie nadążam juz chłodzić wody , moje pytanie czy mogę je włożyć do lodówki razem w jednym 5l pojemniku czy koniecznie muszę to zrobić osobno dodam , że lodówkę mam dość małą pozdrawiam

drobna uwaga / pytanie

dojaśnij co rozumiesz przez "sól czystą"

cytuje "Jeśli nie posiadasz soli niejodowanej, to możesz wykorzystać sól czystą."

sól czysta to NaCl 99,999 czyli czda. Taka owszem, jest ale w aptecznych laboratoriach i kosztuje około 150zł za kg.

 

Ma być po prostu NIE JODOWANA. Taka na rynku to kamienna do kiszenia ogórków. innej w kraju nie znalazłem. Jak nie ma jodu to są antyzbrylacze itd - nic zdrowego i dobrego.

Czemu mówisz osoli a nie o roztworze Holtfretera. Tam oprócz soli niejodowanej są inne pożyteczne związki . Pozytywnie wpływające na Axolotle, ich skórę i błony śluzowe.

 

Nie stosować żadnych soli :akwarystycznych, morskich, leczniczych, do wylęgu artemii itd.

 

Ładnie opisałaś to lodówkowanie.


Przekierowania dla tego wpisu [ URL ]

Brak przekierowań na ten wpis

Przeszukaj mój blog

Kwiecień 2024

P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718 19 2021
22232425262728
2930     

Ostatnie wpisy

Albumy mojej galerii

Ostatnie komentarze

Losowe zdjęcie z albumu

Mój Aksolotl

użytkownicy przeglądający

0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

Ostatni odwiedzający

Blogi moich znajomych

Archiwum






© 2001-2024 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.