Lodówkowanie Aksolotli
aksolotl lodówka woda
Plusy lodówkowania: Jeśli, mimo prób chłodzenia wody różnymi sposobami nie jesteś w stanie utrzymać temperatury poniżej 21°C lub jej wahania są zbyt duże. Nie masz chłodnego miejsca, gdzie można by wstawić akwarium. Planujesz dłuższą nieobecność w domu, oraz zostawienie zwierząt pod opieką niedoświadczonych osób, a prognozy na kilka dni przewidują upały. To proponuję Ci planowe zimowanie. Często stosowane metody chłodzenia wody butelkami z lodem, czy czymś innym wkładanym bezpośrednio do akwarium są tzw. mniejszym złem. Wieczne gmeranie w zbiorniku, lądujące w nim butelki, stresują zwierzęta, co w konsekwencji powoduje, że są one osowiałe, przestają jeść, spada ich odporność i wyglądają na chore. Oczywiście w skrajnych przypadkach jest to lepsze niż kilkunastogodzinna temperatura powyżej 23°C. Warto sobie uświadomić, że opieka nad zdrowym, zimowanym aksolotlem to bardzo prosta sprawa, natomiast opieka nad chorym to już lot w kosmos. Aksolotle preferują zimną wodę o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym, twardą. Doskonale znoszą temperaturę 5-10°C. Przy czym jednocześnie regeneruje się ich układ odpornościowy.
Przygotowanie: Samo zimowanie aksolotla odbywa się w lodówce, jednak wcześniej należy przygotować: 2 plastikowe pojemniki o pojemności conajmniej 2 litrów, przykrywkę, sól niejodowaną, witaminy do wody (np. Fishtamin, Atwitol lub inne), plastikową, 5 litrową butelkę na wodę, dużą szklankę z uszkiem lub rękawiczki silikonowe, czystą, miękką szmatkę oraz termometr.
Lodówkowanie:
- 1. Bierzesz plastikowy pojemnik - wyszorowany solą z sodą (najlepiej nowy, nieużywany).
- 2. Wlewasz do pojemnika wodę z akwarium w którym pływa aksolotl (conajmniej 2 litry - zwierze musi być w całości zalane wodą).
- 3. Wkładasz do pojemnika aksolotla - bierzesz go w rękawiczkach, przez mokrą, czystą szmatkę lub podstawiasz mu pod pyszczek szklankę (lub podobne naczynie) i nabierasz go do niej, jednocześnie zasłaniając ręką wylot i ustawiając lekko skośnie by nie wysunął się w tył. Ja stosuję takie właśnie nabieranie do szklanki - nie dotykam go wtedy, nie stresuję i nie uszkadzam delikatnej śluzówki.
- 4. Wkładasz pojemnik z aksolotlem do lodówki, na dolnie półki. Obok kładziesz termometr
- 5. Wlewasz do plastikowej butelki wodę z kranu i wsypujesz do niej sól niejodowaną w ilości 1g soli/litr wody (1 płaska łyżeczka na 5 litrów wody). Butelkę wstawiasz do lodówki.
- 6. Po upływie doby przygotowujesz drugi pojemnik, który napełniasz wodą z butelki.
- 7. Przekładasz aksolotla do drugiego pojemnika.
- 8. Z pierwszego pojemnika wylewasz wodę i szorujesz go solą z sodą.
- 9. Po przełożeniu aksolotla dodajesz 1 kroplę witamin na 1 litr wody.
- 10. Pojemnik należy przykryć, aby nie dostawały się do niego skropliny z lodówki.
Zakończenie zimowania: Gdy planujesz zakończenie zimowania, powinieneś przygotować duży zbiornik (ok. 10 litrów), oraz odpowiednią ilość wolnego czasu.
- 1. Dzień wcześniej napełniasz świeżą wodą, o takiej samej proporcji soli, jak w zbiorniku z aksolotlem (co zapobiegnie wystąpieniu szoku osmotycznego), kilka butelek (ok. 10 litrów), po czym chłodzisz je w lodówce do odpowiedniej temperatury (taka sama jak w zbiorniku z aksolotlem)
- 2. Zamrażasz jedną lub dwie półlitrowe butelki z wodą i przygotowujesz kilka paczek kostek lodu.
- 3. Przelewasz ochłodzone 10 litrów wody do przygotowanego wcześniej zbiornika, włanczasz kostkę napowietrzającą i wkładasz tam asolotla.
- 4. Mierzysz temperaturę wody, a następnie dodajesz odpowiednią ilość lodu, tak by temperatura wody podnosiła się bardzo powoli (o 10-18°C stopni w przeciągu 12 godzin). Jest to konieczne, gdyż taka ilość wody zostawiona w temperaturze pokojowej ogrzewa się szybciej niż ciało płaza, a to może spowodować szok termiczny.
- 5. Gdy temperatura wody w zbiorniku będzie identyczna z temperaturą wody w akwarium,rozpoczynasz mieszanie (odlewasz pół litra wody ze zbiornika, zastępując to tą samą ilością wody z akwarium). Czynność tą powatrzasz co 15 minut, co po kilku godzinach da nam podobne parametry wody w zbiorniku i akwarium.
- 6. Ostatnią czynnością będzie przełożenie aksolotla - pamiętaj aby użyć do tego mokrej szmatki lub szklanki.