Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

początkujący ptaszniki

- - - - -  
Kilka informacji dla początkującego :)

• Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
71 odpowiedzi na ten temat

#1 Dominik95

Dominik95
  • Terrarysta
  • Z nami od: 2327 dni
  • Polska / Śląskie / Jaworzno

Napisany 21 kwietnia 2019 - 20:35

Cześć wszystkim.

Na wstępie bardzo przepraszam, jeśli wybrałem zły dział, lecz chciałbym zaczerpnąć kilku informacji w pigułce, w jednej odpowiedzi, zasięgnąć opinii doświadczonych terrarystów.

...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Edytowany przez Dominik95, 21 kwietnia 2019 - 20:36.

Podobne tematy: Kilka informacji dla początkującego :)     x

#2 SpiderBlue

SpiderBlue
  • Terrarysta
  • Z nami od: 2334 dni
  • Polska / Wielkopolskie / Poznań

Napisany 21 kwietnia 2019 - 21:38

Przy 1 sztuce nie zawracałbym se nawet głowy matami grzewczymi. Ptaszniki w temperaturze pokojowej Ci nie zginą. Co najwyżej będą mniej aktywne.
Ja mam lampkę...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Edytowany przez SpiderBlue, 21 kwietnia 2019 - 21:39.

#3 Erm

Erm
  • Terrarysta
  • Z nami od: 2723 dni
  • Polska / Łódzkie / Ozorków

Napisany 21 kwietnia 2019 - 21:56

Mata grzewcza, kabel odpada. Nie grzeje się terrarium, pojemników z ptasznikami od spodu, a przy takim małym ptaszniku ogrzewanie boczne jest słabym rozwiązaniem. Pająk jak...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#4 somuchboredman

somuchboredman
  • Terrarysta
  • Z nami od: 2407 dni
  • Polska / Kujawsko-pomorskie / Toruń

Napisany 22 kwietnia 2019 - 00:09

Co do dogrzewania to też raczej bym odradzał, zwłaszcza przy "tych prostszych" gatunkach. Osobiście mam L.Parahybana i N.Incei i w temperaturach pokojowych wszystko jest w...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#5 Nonac

Nonac
  • Terrarysta
  • Z nami od: 6939 dni
  • Polska / Lubelskie / Krasnystaw

Napisany 22 kwietnia 2019 - 08:13

Jeżeli chcesz zacząć od maleństwa to polecam chromkę. Spora jak na l1, bardzo żarłoczna, aktywna, szybko rośnie, całkowicie zmienia ubarwienie z kolejnymi wylinkami. Jeśli coś...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#6 piter20020

piter20020
  • Terrarysta
  • Z nami od: 3184 dni
  • Polska / Dolnośląskie / Jelcz-Laskowice

Napisany 22 kwietnia 2019 - 09:48

Odpuściłbym rodzaj Brachypelma jako jedyny w hodowli. Przy większej ilości gatunków mogą stanowić taką odskocznię od tych ciekawych, ruchliwych i ciągle głodnych, ale jeśli miałbym...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#7 Dominik95

Dominik95
  • Terrarysta

Napisany 22 kwietnia 2019 - 09:59

Bardzo Wam wszystkim dziękuje za odpowiedzi. Niestety ubolewam nad faktem, że mogę pozwolić sobie tylko na 1 sztukę (na ten moment), ponieważ narzeczona jest strasznym...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Edytowany przez Dominik95, 22 kwietnia 2019 - 10:07.

#8 piter20020

piter20020
  • Terrarysta
  • Z nami od: 3184 dni
  • Polska / Dolnośląskie / Jelcz-Laskowice

Napisany 22 kwietnia 2019 - 10:10

Ruchliwe i pobudzone gatunki? Hmmm. Jeśli nie boisz się szybszych pająków to z takich kolorowych warto rozważyć np. Caribena versicolor, Dolichothele diamantinensis, Avicularia sp. amazonica...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#9 Nonac

Nonac
  • Terrarysta
  • Z nami od: 6939 dni
  • Polska / Lubelskie / Krasnystaw

Napisany 22 kwietnia 2019 - 10:10

No to Chromatopelma, jeśli mógłbym mieć tylko jednego ptasznika to chyba wybrałbym chromkę. Dodatkowo fajnie pajeczynuje, przez co terrarium wygląda bardzo efektownie. Wilgotność to zależy...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#10 Dominik95

Dominik95
  • Terrarysta

Napisany 22 kwietnia 2019 - 10:32

Też teraz mi przez głowę przeszła caribena. Prezentuje się świetnie, nie przejawia agresji tylko nie wiem jak u niej z pajęczynowaniem.

Chromatopelma również niczego sobie,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

0 terrarystów przegląda to forum

0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.