Hej, mam problem z osadzającym się kamieniem na liściach roślin. Nie jest to nic groźnego, wiadomo, ale daje w kość i skutecznie umniejsza walory estetyczne terrarium. Stąd też pytanie, jak sobie radzicie z tym problemem? Od tygodnia zraszam terrarium wodą zmiękczoną, ale nie wiem, czy jest ona wystarczająco miękka. Wcześniej terra było spryskiwane twardą wodą. Dodam, że woda destylowana nie wchodzi w grę - wodę piją gekony i nie chcę ich pozbawiać minerałów. Myślałem o dodaniu kwasku cytrynowego do wody, ale gekonów paskowanych nie powinno się karmić owocami cytrusowymi, więc i to nie będzie dla nich najlepsze. Przetarcie liści wilgotną...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Osadzający się kamień na liściach roślin
Napisany 13 października 2016 - 15:54
Podobne tematy: Osadzający się kamień na liściach roślin x
terrarium - paludarium
Wystrój, roślinność
[Paludarium]: Problem z utrzymaniem roślinmarcinb66, 24 lut 2025 |
|
|
|||
terrarium - rośliny
Wystrój, roślinność
Mocowanie sztucznych roślin na magnesWAK, 25 gru 2022 |
|
|
|
||
żywienie
Jaszczurki
Okres karencji roślin dla kameleonaOlis1711, 29 lis 2022 |
|
|
|||
żywienie
Jaszczurki
Zbiory świeżych roślin z łąkimonis4564, 24 maj 2022 |
|
|
|||
Archiwum ogłoszeń
Kamień lamparci samiecViktor0792, 05 kwi 2022 |
|
|
Napisany 13 października 2016 - 17:36
Filtry są raczej w kosmicznych cenach. Dodatkowo również demineralizują wodę......więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 13 października 2016 - 17:53
Woda pitna w praktyce nie jest ŻADNYM źródłem tzw. minerałów,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 13 października 2016 - 18:13
Ok, dzięki wielkie za odpowiedzi.
Napisany 13 października 2016 - 22:15
Może też nawilżacz powietrza by załatwił sprawę. Odstaną wodę zalewasz...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 13 października 2016 - 22:56
@INFOmag mam nawilżacz, ale przy pracy na tak niskim poziomie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 października 2016 - 16:33
Woda destylowana rozwiazuje twoj problem. Ponadto woda destylowana jest niebezpieczna...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 14 października 2016 - 21:18
Moje kameleonki, wszystkie kupowane w 2-3 miesiącu życia, nie piły...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez Kloss, 14 października 2016 - 21:21.
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów