Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

zdrowie

- - - - -  
Bakteria mordercza dla Uromastyx

• Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
6 odpowiedzi na ten temat

#1 Sylphie

Sylphie
  • Terrarysta
  • Z nami od: 4278 dni
  • Polska / Zachodniopomorskie / Szczecin

Napisany 07 września 2016 - 09:40

Na zagranicznej grupie facebookowej o Uromastyx dostałam informację o tym, że jeśli posiadam Agamy Brodate to muszę bardzo pilnować żeby używać osobnych sprzętów, myć ręce etc. jeśli chcę posiadać też Uromastyx. Powodem ma być bakteria D agamarum znajdująca się naturalnie u Brodaczy, ale powodująca jakąś nieokreśloną chorobę u Uro.
Próbowałam wygooglać po angielsku więcej informacji, ale tak naprawdę jedyne co znalazłam innego niż naukowe artykuły (o nich za chwilę) to równie niepewne informacje na kilku innych forach typu "słyszałam o czymś takim ale nie wiem co to dokładnie".

Poprosiłam więc na tej grupie o jakieś artykuły czy źródła na ten...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Załączone pliki

Podobne tematy: Bakteria mordercza dla Uromastyx     x

#2 fortitera

fortitera

Miniona moderator w działach legwan zielony, modliszki, gekony, kameleony, początkujący

• Moderator.nieaktywny
  • Z nami od: 3812 dni
  • Polska / Podlaskie / Augustów

Napisany 07 września 2016 - 22:46

Jedyna osoba jaka przychodzi mi na myśl, i która może...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#3 Nasiek

Nasiek
  • Terrarysta
  • Z nami od: 3893 dni
  • Polska / Małopolskie / Kraków

Napisany 08 września 2016 - 20:38

Tak, dobrze wyczytałaś. Devriesea agamarum jest bardzo niebezpieczna dla biczy....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Załączone pliki

#4 MikeB

MikeB

Pomocny wszechkolwiek

• Pomocny
  • Z nami od: 5328 dni
  • Canada

Napisany 10 września 2016 - 22:10

Nigdy sie nie spotkalem z takimi infekcjami. U biczogonow swiezo...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#5 loktok

loktok
  • Terrarysta
  • Z nami od: 8015 dni
  • Polska / Śląskie / Katowice

Napisany 21 listopada 2016 - 13:08

Cały problem polega na tym że Devriesa u agam brodatych...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#6 MikeB

MikeB

Pomocny wszechkolwiek

• Pomocny
  • Z nami od: 5328 dni
  • Canada

Napisany 21 listopada 2016 - 18:03

Loktok, w czym problem? Zrobic 10%  roztworor badz wiekszy. Wowczas...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#7 loktok

loktok
  • Terrarysta
  • Z nami od: 8015 dni
  • Polska / Śląskie / Katowice

Napisany 25 listopada 2016 - 08:59

Problem w tym że jest to zawiesina olejowa i w...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

0 terrarystów przegląda to forum

0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.