Skocz do zawartości

Wesprzyj serwis, wyłącz reklamy  
1 raz na nowej odsłonie? | Problemy z zalogowaniem?

zdrowie

- - - - -  
Zagłodzony i zaniedbany gekon lamparci.

• Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
62 odpowiedzi na ten temat

#1 Aliszja

Aliszja
  • Terrarysta
  • Z nami od: 6648 dni
  • Polska / Pomorskie / Gdynia

Napisany 03 marca 2016 - 12:25

Witam. Przyznam, że kompletnie wypadłam z obiegu bo moje ostatnie jaszczury miałam 8  lat temu. Od tego czasu trochę pozapominałam ale coś w głowie zostało...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Podobne tematy: Zagłodzony i zaniedbany gekon lamparci.     x

#2 jot023

jot023
  • Terrarysta
  • Z nami od: 3588 dni
  • Polska / Małopolskie / Kraków

Napisany 03 marca 2016 - 13:05

Na zagłodzenie pewnie nałożyła się aklimatyzacja, trzeba duuuużo cierpliwości, na razie trzeba dawać mu karmówkę (może złapie się moli woskowych) i obserwować. Powinien się rozkarmić....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#3 Aliszja

Aliszja
  • Terrarysta

Napisany 03 marca 2016 - 14:17

Właśnie przed chwilą chłopak dzwonił i powiedział, że gekon zwrócił jednego świerszcza (z dwóch, które zjadł) i 5 mączników. Trochę mnie to zasmuciło. Zrobię tak...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

Edytowany przez Aliszja, 03 marca 2016 - 14:18.

#4 fortitera

fortitera

Miniona moderator w działach legwan zielony, modliszki, gekony, kameleony, początkujący

• Moderator.nieaktywny
  • Z nami od: 3795 dni
  • Polska / Podlaskie / Augustów

Napisany 03 marca 2016 - 15:11

Powiem, podawanie całych owadów dla tak zagłodzonego osobnika jest dość niebezpieczne, zrób tak: Weź jakiś mikser czy blender i wrzuć 1-2 garście mączników, mogą być...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#5 Aliszja

Aliszja
  • Terrarysta

Napisany 03 marca 2016 - 15:28

fortitera bardzo dziękuję za wskazówki. Postaram się zrobić tak jak napisałeś. Gekon, mimo głodówki, jest dosyć żywy i bardzo energicznie poluje na świerszcze (gdy już...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#6 M4rcin

M4rcin
  • Terrarysta
  • Z nami od: 3531 dni
  • Polska / Wielkopolskie / Poznań

Napisany 03 marca 2016 - 15:37

Można też papke gekowi "strzyknąć" na pyszczek samoczynnie się obliże i tym samym ją zje. Ale oczywiście wszystko w małych dawkach. Powodzenia w dalszym ratowaniu...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#7 Aliszja

Aliszja
  • Terrarysta

Napisany 03 marca 2016 - 19:10

Serdecznie Wam dziękuję za pomocne rady. M4rcin dziękuję :) Dla mnie to nie do pomyślenia, że ona mogła żywe stworzenie zostawić tak po prostu, żeby...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#8 fortitera

fortitera

Miniona moderator w działach legwan zielony, modliszki, gekony, kameleony, początkujący

• Moderator.nieaktywny
  • Z nami od: 3795 dni
  • Polska / Podlaskie / Augustów

Napisany 03 marca 2016 - 21:23

Ja osobiście nigdy nie zakrywałam terra kocem, koc stosuje się raczej dla gatunków, które są wybitnie podatne na stres, a lamparty raczej do takich nie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#9 Aliszja

Aliszja
  • Terrarysta

Napisany 03 marca 2016 - 23:22

Melduję, że Andrzej nakarmiony. Rozgniotłam 2 świerszcze i 5 mączników z wapnem i witaminami z wodą i tą maź nabrałam na patyczek do ucha. Dotykałam...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)

#10 Django91

Django91
  • Terrarysta
  • Z nami od: 4235 dni
  • Polska / Lubelskie / Lublin

Napisany 04 marca 2016 - 06:58

Przede wszystkim zrób i wrzuć kilka zdjęć gekona w celu zobrazowania sytuacji.

0 terrarystów przegląda to forum

0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów

© 2001-2025 terrarium.pl. Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są wykorzystywane do emisji spersonalizowanych reklam. Więcej. Korzystając akceptujesz Regulamin.