Witam, jakiś czas temu zamówiłem kilka larw rohatyńca nosorożca (O. nasicornis) w stadium L3. Wczoraj zauważyłem, że dwie z nich wgniotły te ,,komory'' kokolitopodobne, w których chrząszcze się przepoczwarzają. Do tego dziwnie się poruszają - na przemian gwałtownie kurczą się/zwijają i prostują (na kilku filmach widziałem, że tak właśnie robią podczas linienia na poczwarkę, czy to to? Delikatnie wyciągnąłem je z komór, oczyściłem je, usunąłem pojedyncze roztocza (2,3 szt.) i dałem je do sztucznych ,,kokolitów'' z pianki florystycznej (tak jak opisane jest tutaj - http://zibi.entomo.pl/p_5.php ) Czy dobrze zrobiłem? Zauważyłem także, że ta larwa, która pierwsza zaczęła przejawiać te różne czynności trochę się skurczyła....więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Podobne tematy: Pędraki - przepoczwarzanie? x
identyfikacja
Owady
Pędraki w końskim oborniku - prośba o identyfikację12345, 18 wrz 2024 |
|
|
|||
Archiwum ogłoszeń
Rohatyniec nosorożec, rohatyniec garbarz (Oryctes nasicornis) - pędraki.Irek2, 07 mar 2019 |
|
|
|||
Archiwum ogłoszeń
Rohatyniec nosorożec - pędraki.Irek2, 24 wrz 2018 |
|
|
|||
![]() |
Owady
pędrakikari88, 25 mar 2014 |
|
|
Napisany 18 sierpnia 2015 - 13:43
Te "komory kokolitopodobne" to tzw. kolebki.
To normalne, że larwy,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 18 sierpnia 2015 - 13:59
[member='Raist'] - wyciągnąłem larwy, gdyż zauważyłem, że łażą na nich...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez superINSECT, 18 sierpnia 2015 - 13:59.
Napisany 18 sierpnia 2015 - 14:03
Jaki tam ze mnie Pan...
Co do roztoczy -...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 18 sierpnia 2015 - 14:19
Miałem właśnie do czynienia z tymi pasożytniczymi chyba - gdy miałem...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 sierpnia 2015 - 06:21
Musisz sie uzbroić w cierpliwość kolego. To jest podstawa w...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 sierpnia 2015 - 09:11
Jeszcze co do substratu wyprażanego w piekarniku, o którym kolega...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 19 sierpnia 2015 - 10:59
Dałem larwy w sztucznych kolebach do pojemnika z resztą larw - pożyłem...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 20 sierpnia 2015 - 11:50
Dobre wieści - gdy dziś spojrzałem do pojemnika, zauważyłem piękną,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 20 sierpnia 2015 - 11:58
Pozostaje czekać i nie ruszać poczwarki, a powinno obejść się...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów