Zdarzyło się komuś wysyłać cokolwiek do Nowej Zelandii?
Zagadał mnie gość, który chce jaja e. tiaratum i prosi, żeby je opisać jako "garlic seeds" (...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 04 sierpnia 2015 - 19:14
Zdarzyło się komuś wysyłać cokolwiek do Nowej Zelandii?
Zagadał mnie gość, który chce jaja e. tiaratum i prosi, żeby je opisać jako "garlic seeds" (...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Sprzedam ptaszniki, skorpiony i inne pajęczaki
Sprzedam hodowlę ptaszników Szczecin lub wysyłkaNawolno, 13 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Kupię
Kupię dorosłe samice i samce ptaszników | Wysyłka, Odbiór okolice Skoczowa, Bielska-Białej lub giełda Gliwice / OstrawaLolexxen, 16 sie 2025 |
|
![]() |
|||
wybór zwierzęcia
Początkujący hodowcy jaszczurek
Jaszczurki jedzące papki, inne niż płaczki i gekony Nowej KaledoniiJ4y, 26 mar 2025 |
|
![]() |
|||
Samce samiczki niesexy Piła / wysyłkaDrCzaraS, 06 sie 2025 |
|
![]() |
|||
Samice / samce / niesexy - Toruń lub wysyłkamateusz_97, 12 lip 2025 |
|
![]() |
Napisany 26 sierpnia 2015 - 17:15
Dopiero teraz znalazłem ten temat...
Co prawda nie wysyłałem nic do Nowej Zelandii, ale do Stanów Zjednoczonych już tak. W USA przepisy odnośnie straszykowatych są...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 26 sierpnia 2015 - 21:42
Dzięki, co prawda nie "lepiej późno niż wcale" ale zawsze to jakiś odzew :)
Właśnie na dobrą sprawę miejscowi też zwykle nie wiedzą. Odpadły mi...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 26 sierpnia 2015 - 22:14
Jak już jesteśmy przy takim temacie, wiesz może, czy a) da się udowodnić bezzasadność otwarcia przesyłki (jeśli w ogóle) i b) jak można dochodzić odszkodowania?
Napisany 28 sierpnia 2015 - 14:04
Niestety w tych kwestiach nie mam zbyt dużej wiedzy, wiem tyle, że wysyłając jaja poleconym, gwarancja obejmuje tylko i wyłącznie ewentualne nieprawidłowości na terenie kraju,...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 28 sierpnia 2015 - 18:43
Urzad celny ma prawo otworzyć każdą przesyłkę - chyba ze opiszesz ze to jaja owadow - wtedy bez zezwolenia GIW nie wyślą ci jej za...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 29 sierpnia 2015 - 17:15
@[member='mrsnake']
Dokladnie tak.
Nielegalny export to lamanie prawa jak na to nie patrzysz. Przemyt to przemyt. Przepisy istnieja z bardzo waznej przyczyny, mianowicie ochrony rodzimych...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez MikeB, 29 sierpnia 2015 - 17:17.
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów