Wątek zbiorczy skierowany do posiadaczy chorych i rannych ślimaków. Opisz problem-spróbujemy pomóc :)
Napisany 02 listopada 2013 - 20:09
Podobne tematy: Wątek chorobowy- dla ślimaków chorych i z urazami x
identyfikacja
Przypięty
Jaszczurki
Identyfikacja jaszczurek - Wątek ogólnyempiu ![]() |
|
0 |
![]() |
|||
Wystrój, roślinność
Problem małych ślimaków w terrariumPitoll5262, 19 sty 2025 |
|
0 |
![]() |
|||
Kupię
Kupię ciekawe gatunki ślimakówArrow2000, 10 gru 2024 |
|
0 |
![]() |
|||
identyfikacja
Przypięty
Gekony Nowej Kaledonii: rodzaj Correlophus, Mniarogekko, Rhacodactylus
Określanie płci - wątek ogólnyempiu ![]() |
|
3 |
![]() |
|||
identyfikacja
Przypięty
Mięczaki
Oznaczanie ślimaków (krajowe i egzotyczne)czkot, 23 mar 2014 |
|
0 |
![]() |
Napisany 12 listopada 2013 - 21:08
Witam,
moja achatina iredalej ma dziwnie zdeformowaną skorupę, jest to choroba? Dołączam fotki, proszę Was o pomoc.
Załączone pliki
Napisany 12 listopada 2013 - 21:15
a od kiedy zauważyłeś tą deformację?
bo wygląda to tak jakby działo się to od dłuższego czasu, bo wszystkie skręty są jakby niespójne ze sobą...bardziej...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 12 listopada 2013 - 21:19
Pierwszy raz widzę coś takiego! Nie wiem czy istnieje choroba powodujaca takie nie nakładajace się przyrastanie muszli. Może ma to genetycznie i już tego nie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 12 listopada 2013 - 21:32
Wygląda tak odkąd został zakupiony, teraz bardziej jest to widoczne gdyż ślimak jest większy. Zachowuje się normalnie , ma apetyt. Sepie przyjmuje regularnie. Obawiam się żeby...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 12 listopada 2013 - 21:34
Wygląda jak forma częściowo skalarna. Muszla jest zdrowa i ładna, to raczej wada genetyczna, ślimakowi nie powinno to przeszkadzać. Widać, że deformacja pojawiła się u...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Edytowany przez czkot, 12 listopada 2013 - 21:42.
Napisany 13 listopada 2013 - 12:26
Dziękuję wszystkim za pomoc. Dobrze jest poradzić się innych, niż działać samemu. Nic nie będę uzupełniał, częściej będę przemywał szczeliny. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam.
Napisany 13 listopada 2013 - 12:29
kurcze ale ładny :)
Napisany 13 listopada 2013 - 12:33
Dziękuję, jego defekt czyni go wyjątkowym :)
Napisany 20 listopada 2013 - 21:15
no i stało się...roztocza dopadły moje ślimaki... :( :( :(
nie wiem co jest przyczyną - sprzątam im codziennie, bez wyjątku, pokarm przed podaniem myję...możliwe...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
1 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 1 gości, 0 anonimowych terrarystów