28 odpowiedzi na ten temat
Napisany 29 stycznia 2010 - 13:05
Zaskroniec rybołów [i](Natrix tesselata[/i]) to nowy gatunek gada w faunie Polski. Opublikowano doniesienie na temat izolowanej, ale rozmnażającej się populacji zaskrońca rybołowa w północno-wschodnich Czechach w pobliżu granicy z Polską oraz stwierdzeniu gatunku także po polskiej granicy. Najbliższe stanowisko gatunku w stosunku do obecnie opisanego dzieli ponad 140 km. Po czeskiej stronie populacja zasiedla zespół stawów, dawniej wykorzystywanych do celów związanych z górnictwem. W maju 2009 roku znaleziono tam dorosłego osobnika i 9 młodych. Po polskiej stronie widziano tylko jednego osobnika w odległości ponad 9 km od terenu zasiedlonego po czeskiej stronie. Osobnik był obserwowany w pobliżu rzeki Olzy. Obecnie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 29 stycznia 2010 - 13:27
ciekawe czy w Polsce sie rozmnaza.
Napisany 29 stycznia 2010 - 13:39
piękny! mam nadzieję że nie zostanie szybko unicestwiony systemem "kalosz...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Gość_0bleblak_*
Napisany 29 stycznia 2010 - 14:00
Tu się pięknie prezentuje http://www.naturephoto-cz.com/dice-snake-tessellated:natrix-tessellata-photo-6671.html
Napisany 29 stycznia 2010 - 14:04
Super !!
tylko mam obwe że ludzie je "wykoszą"...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
tylko mam obwe że ludzie je "wykoszą"...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 29 stycznia 2010 - 14:07
[quote]mam obwe że ludzie je "wykoszą" ..[/quote]
pewnie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
pewnie...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 29 stycznia 2010 - 14:23
dla zainteresowanych, mogę przesłac ten artykuł w pdf na maila
...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
...więcej dla zalogowanych. Zaloguj się lub Zarejestruj się :)
Napisany 29 stycznia 2010 - 17:28
Mikołaj poproszę artykuł na matamanx@tlen.pl
0 terrarystów przegląda to forum
0 zarejestrowanych terrarystów, 0 gości, 0 anonimowych terrarystów